Maratón výstupov do vesmíru

Počas najbližších troch mesiacov sa môžeme tešiť na maratón výstupov do vesmíru z ISS. NASA totiž v pondelok oznámila, že plánuje v takejto krátkej dobe vykonať až 10 výstupov v dvoch fázach.

Prvá pätica tzv. spacewalks bude zameraná na výmenu batérií fotovoltaických panelov stanice. Proces výmeny pôvodných nikel-vodíkových batérií za nové a výkonnejšie lítiovo-iónové batérie prebieha už od januára 2017 a ukončený má byť v priebehu nasledujúceho mesiaca astronautmi a astronautkami 61. expedície.

Fotka Kosmonautix.
Prvých šesť výstupov

Druhá fáza výstupov by sa mala začať začiatkom novembra, no dátumy a ani dvojice ešte nie sú presne známe. Cieľom druhej fázy bude oprava zariadenia AMS-02 (Alpha Magnetic Spectrometer), ktorý slúži na výskum tmavej hmoty, antihmoty a kozmického žiarenia. Od roku 2017 má však problémy s chladiacim prístrojenstvom, ktoré by pri ďalších komplikáciách mohli spôsobiť úplnú stratu zariadenia. NASA sa preto rozhodla pre opravu, a hoci AMS-02 nebol skonštruovaný na prípadný zásah od astronautov, podarilo sa nájsť spôsob ako opravu vykonať.

Pre verejnosť najzaujímavejší bude ale v poradí štvrtý výstup, ku ktorému by malo dôjsť 21. októbra a zúčastniť by sa ho mala po prvýkrát v histórii kozmonautiky čisto ženská dvojica, a to konkrétne dve Američanky Christina Koch a Jessica Meir. Hoci sa vykonalo už vyše 200 výstupov do vesmíru, väčšina z nich bola čisto v mužskej réžii, keďže sa celkovo na výstupoch doposiaľ zúčastnilo len 15 žien a vždy boli doprevádzané mužským kolegom. Zmeniť to mal výstup práve Christiny Koch a Anne McClain v marci tohto roka, no Anne musel napokon nahradiť americký astronaut Nick Hague. Obom astronautkám totiž najlepšie pasuje stredná veľkosť hrudníkovej časti skafandru (Hard Upper Torso – HUT), a keďže sa na ISS aktuálne nachádzala len jedna takáto časť, nemohli sa výstupu zúčastniť obe naraz. Medzičasom na ISS záložné časti už dorazili, a teda tentokrát by takémuto výstupu nemalo už nič brániť.

Jessica Meir a Christina Koch

Prvý výstup sa začína zajtra (6.10.) o 13:50 a sledovať ho môžete na https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public



Zdroje informácií:
https://www.nasa.gov/press-release/nasa-television-to-air-10-upcoming-spacewalks-preview-briefing
https://www.space.com/expedition-61-first-all-women-spacewalk.html
https://www.space.com/nasa-reconfigured-spacesuits-after-canceled-female-spacewalk.htmlhttps://www.cnet.com/news/nasa-will-air-a-gazillion-iss-spacewalks-over-the-next-few-months/


Zdroje obrázkov:
https://spacenews.com/astronauts-spacewalk-to-replace-international-space-station-batteries/
https://www.facebook.com/kosmonautix/photos/a.171678926176636/2815020505175785/?type=3&theater
https://www.space.com/nasa-reconfigured-spacesuits-after-canceled-female-spacewalk.html