Schüco: kreatívna rekonštrukcia vily v meste Bergisch Gladbach

04.10.2019, Juraj Turzo | Rekonštrukcia bývania

Neobvyklý prístup priviedol architektku a klientku v jednej osobe Eriku Werresovou k holistickému poňatiu renovácie rodinnej vily v nemeckom meste Bergisch Gladbach.

Architektka Erika Werresová sa na prvý pohľad zamilovala nielen do lokality a pozemku v Severnom Porýní-Vestfálsku, ale tiež do samotného objektu, ktorý na ňom ležal. Pôdorys, materiál budovy, výška izieb aj rozdelenie priestoru sa zdali ideálne pre potreby jej päťčlennej rodiny, a preto sa rozhodla pre renováciu namiesto novostavby. Hoci pojem "renovácie" úplne nevystihuje značný rozsah prác.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-2-X.jpg

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-5-X.jpg

 Vila pred renováciou na snímke hore (foto: Erika Werresová) a pohľad po rekonštrukcii od ulice: symetrické usporiadanie okenných a dverových riešení štruktúruje fasádu aj strechu. Opakuje sa tu motív, úzky, vertikálne orientovaných dvojkrídlových okenných riešení Schüco AWS 75.SI (foto: Schüco International KG, fotograf Christian Eblenkamp).


 

Skôr to bola kompletná rekonštrukcia: architektka pridala a zväčšila okenné plochy a zároveň osadila celý obvodový plášť kompozitným, tepelnoizolačným systémom; kompletne vymenila rozvody elektriny, vykurovania, vetrania a kúrenia (HVAC); prestavala strechu a tiež vo všetkých troch podlažiach domu upravila dispozície priestorov tak, aby vyhovovali požiadavkám jeho obyvateľov. Zvýšené náklady spojené s úpravou existujúceho objektu sa však vyplatili.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-1-X.jpg

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-6-X.jpg

Na troch podlažiach s celkovou plochou 240 m² vznikol moderný, funkčný a obytný priestor zaliaty slnkom, ktorý sa smelo môže porovnávať s novostavbami. To všetko ešte umocňuje osobité kúzlo budovy – pri renovácii sa podarilo zachovať tradičný štýl, ktorý je pre túto oblasť typický a vďaka ktorému je objekt pod čiastočnou pamiatkovou ochranou.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-3-X.jpg

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-8-X.jpg


Hliníkové profilové systémy Schüco

Unikátne riešenie fasády aj interiéru ťaží z práce so svetlom, s výhľadmi a tiež z rôznorodosti použitých materiálov. Pri rešpektovaní pôvodného architektonického štýlu budovy došlo k pridaniu a významnému rozšíreniu presklených otvorov tak, aby mali všetky obytné aj úžitkové priestory dostatok denného svetla a umožňovali množstvo rôznych výhľadov do záhrady a okolitej krajiny.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-4-X.jpg

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-9-X.jpg

Všetky okná aj posuvné dvere vynikajú tou najkvalitnejšou konštrukciou – použité hliníkové profilové systémy Schüco sa vyznačujú výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami a navyše sú vybavené izolačným trojsklom. Ako architektka E. Werresová pri svojej práci na veľkých komerčných projektoch spoznala širokú škálu vyhotovenia a technických možností, ktoré ponúkajú okenné, dverové a fasádne systémy od spoločnosti Schüco.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-10-X.jpg

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-12-X.jpg

Jej projekt preto zahŕňal systémové riešenia, ktoré presne spĺňali jej požiadavky, napríklad úzke pohľadové šírky, vertikálne orientované dvojkrídlové okná, pevné presklené plochy v kombinácii s dvojkrídlovými oknami a takisto neotvárateľné presklené steny v kombinácii s veľkoformátovými zvižno-posuvnými systémami Schüco. Na oboch stranách vchodových dverí bolo navyše možné integrovať fixné presklené plochy v rámci zvoleného systémového radu, konkrétne ide o Schüco ADS 75 SI.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-11-X.jpg


Farba profilov ako určujúci motív

Počas plánovania projektu E. Werresová venovala osobitnú pozornosť farbám, textúram a materiálom. Inšpiráciou pre základnú farebnú schému sa stala zvolená prášková povrchová úprava okenných profilov Schüco – metalická povrchová úprava s jemnou textúrou v šedohnedom odtieni Tiger greybrown. Tá sa použila na rámové profily všetkých konštrukcií a tiež na niektoré krycie profily vyrobené na mieru.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-13-X.jpg

V interiéri aj exteriéri architektka využila farebné a materiálové spektrum, ktoré umocňuje jednoduchú eleganciu stavebných materiálov – niekde prostredníctvom jemných nuáns, inde zasa pomocou kontrastov. Variácie na čierno-biele spektrum zaujmú už zvonku, kde na svetlej silikátovej omietke vynikajú metalické šedohnedé okenné profily a obloženie, kým matne čierne engobované strešné tašky zase kontrastujú so svetlými betónovými platňami obklopenými rýnskym štrkopieskom (pozn. engoby sú zušľachtené íly s obsahom kovov, nanášajú a natavujú sa na strešné tašky).

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-14-X.jpg

Okenné ostenia vzniknuté po inštalácii kompozitného, tepelnoizolačného systému na fasáde sú vybavené zapusteným exteriérovým tienením a ochranou proti oslneniu. Farbe profilov navyše zodpovedá aj farba žalúzií. Interiéru dominuje kombinácia bielych stien, stropov a úžitkových plôch s podlahami s cementovošedou kameninovou dlažbou a tiež parapety z jurského vápenca na sedenie a (v mokrých priestoroch) so sklenenými mozaikovými kachličkami v teplošedom odtieni s perleťovým efektom.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-15-X.jpg

Túto farebnú schému oživuje prírodné drevo v podobe kašmírovošedej dubovej podlahy na schodiskách a takisto v horných podlažiach. Pri takejto úrovni starostlivosti a pozornosti venovanej výberu materiálov a farieb nie je žiadnym prekvapením, že táto premyslená hra farieb pokračuje aj na čalúnení nábytku a v ďalších dekoračných prvkoch.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-16-X.jpg

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-17-X.jpg


Systémové možnosti a komfortné riešenie

Okenné systémy vytvárajú kontrast medzi vertikálne členenými dvojkrídlovými oknami, ktoré sa opakujú na všetkých podlažiach, a čistou horizontálnou líniou presklených plôch, ktoré na prízemí otvárajú výhľad do záhrady na výšku celého poschodia. Dvoje ľahko ovládateľné zdvižno-posuvné dverové riešenia Schüco ASS 70, každé s rozmermi štyri metre na šírku a 2,34 metra na výšku, vedú z obytného priestoru von na terasy. Medzi nimi je šesť metrov široká fixná presklená stena, ktorá odstraňuje vizuálnu hranicu medzi obytným priestorom a záhradou.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-18-X.jpg

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-19-X.jpg

Všetky otváravé okná sú osadené kompletne skrytým kovaním Schüco AvanTec SimplySmart a ich elegantné a zároveň funkčné zaklapávacie kľučky majú blokovacie tlačidlo. Ďalší špeciálny prvok je na vstupných dverách vo forme biometrickej kontroly vstupu Schüco Fingerprint s čítačkou odtlačkov prstov – jej pohodlné ovládanie a bezpečnosť ocenia všetci členovia domácnosti.

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-20-X.jpg

Dom-Schuco-Bergisch-Gladbach-21-X.jpg


Informácie o projekte

  • Názov projektu: Renovácia rodinného domu, Bergisch Gladbach
  • Architekt: Erika Werres, Bergisch Gladbach (projekt, schválenie a plánovanie realizácie; vedenie stavby)
  • Výroba / inštalácia okenných a dverových systémov: Metallbau Udo Eichwald & Co. GmbH, Sankt Augustin
  • Dokončenie: 2016


Riešenia Schüco použité v objekte

  • Schüco AWS 75.SI - dvojkrídlové okná
  • Schüco AWS 75.SI - otváravo-sklopné okná
  • Schüco AWS 75.SI - kombinácia fixných presklených plôch a okien
  • Schüco ASS 70 - zdvižno-posuvné dvere
  • Schüco ADS 75.SI - vchodové dvere v kombinácii s pevnými presklenými prvkami
  • Schüco biometrická kontrola vstupu s čítačkou odtlačkov prstov
  • Schüco AvanTec SimplySmart - systém skrytého kovania, kľučky uzamykateľné alebo s tlačidlom
  • Špeciálne prvky: Izolačné trojsklo s tepelnoizolačnou povrchovou úpravou a bezpečnostným sklom; jemná metalická prášková povrchová úprava všetkých rámových konštrukcií v odtieni Tiger greybrown (interiér/exteriér)

Foto: Erika Werresová, Schüco International KG (Christian Eblenkamp)

Podobné články