Nemecký koncern Continental je zasa dominantným hráčom slovenského gumárstva a iné nemecké meno svetového biznisu Vaillant ťahá domácu výrobu kotlov. Ložiskári zo Schaeffleru dokonca patria medzi vôbec najväčších zamestnávateľov.

Zásadnú rolu zohrali Nemci aj pri transformácii slovenskej energetiky. Z tuzemského plynárenstva sa už medzičasom stiahli, no v elektroenergetike sú nemecké koncerny RWE i E.ON silné dodnes.

Dominancia v cukre a gumárstve

Jedinečnú pozíciu majú nemecké firmy vo výrobe slovenského cukru. Posledné dva tuzemské cukrovary ovládajú dve nemecké cukrovarnícke koncerny Nordzucker a Südzucker. Prvý z nich vlastní podnik Považský cukor z Trenčianskej Teplej. Druhý cez svoju rakúsku dcéru Agrana Zu- cker zasa ovláda seredské Slovenské cukrovary. Tieto dva podniky zostali poslednými dvoma mohykánmi bývalej postsocialistickej flotily viac ako desiatich tunajších cukrovarov a nielenže dnes plne kryjú domácu spotrebu cukru, ale veľa svojho cukru vyvážajú aj do cudziny. Cukor je pritom jednou z mála potravín, v ktorých je Slovensko nielen sebestačné, ale aj vo veľkom ho exportuje.

Oba cukrovary sú také výkonné aj preto, že nemecké matky do nich neustále investujú. To, že obe fabriky sú dnes zmodernizované, je o to dôležitejšie, že rozbehnutú liberalizáciu európskeho trhu s cukrom prežijú len tie

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa