S Erikom Štefanovičom o digitalizácii, BIM, úspechoch na poli rezidenčnej výstavby a otvorení novej kancelárie DELTA v Prahe i v Bratislave

Skupina firiem DELTA s hlavným sídlom v rakúskom Welse patrí k vedúcim spoločnostiam v oblasti architektúry, projekcie, stavebného a projektového manažmentu a IT na rakúskom trhu. Veľmi úspešne si vedie pri plánovaní a projektovej príprave tiež na česko-slovenskom trhu na ktorom funguje už 26 rokov. Spolu s cirka 200 zamestnancami a sídlami v Rakúsku, Čechách, Slovensku a Ukrajine čerpá DELTA zo synergie svojich medzinárodných skúseností v oblasti stavebníctva. Čoby poskytovateľ komplexných služieb sprevádza DELTA svojich klientov už viac ako 40 rokov celým stavebným projektom – od architektúry až po kolaudáciu. Erik Štefanovič, konateľ DELTA Česká republika vysvetľuje, prečo už dávno patrí digitalizácia, BIM, projektový manažment a rezidenčná výstavba do štandardných služieb v portfóliu DELTA.

Z malej architektonickej kancelárie ste sa vyvinuli do medzinárodnej skupiny firiem, ktorá je expertom na pozemné staviteľstvo v štyroch krajinách Európy. Ako sa z menšej architektonickej kancelárie v Rakúsku stala medzinárodná skupina s nezmazateľnými úspechmi na poli projektového riadenia stavieb, implementácie BIM či rezidenčnej výstavby?

DELTA bola založená v roku 1977 ako architektonická kancelária v Hornom Rakúsku, rakúska expanzia začala otvorením sídla vo Viedni. Významnými regionálnymi pokrokmi v rozvoji bolo otvorenie sídiel v ČR, na Slovensku a na Ukrajine. Obsahovo sa DELTA vyvíjala od architektonickej kancelárie ku generálnemu projektantovi a neskôr aj k stavebnému manažmentu a celkovej koordinácii projektov. V roku 2000 sa pridalo tiež založenie vlastnej IT dcérskej spoločnosti DELTA Netconsult, ktorá naše služby podporuje práve v digitalizácii a efektívnom manažmente dát formou komunikačnej platformy Datenpool pri koordinácii a riadení stavebných projektov vrátane zavedenia BIM do úseku projekcie. Našou hlavnou doménou boli najmä priemyselné stavby a obchodné domy, ale aj stavby z oblasti zdravotníctva, školstva, turizmu alebo zábavy. V posledných rokoch sa k tomu pridali aj úspechy na poli projektovej prípravy a realizácie bytových a rezidenčných projektov.

DELTA sa cíti byť poskytovateľom komplexných služieb, ktorými sprevádza svojich klientov osobne pestrou škálou služieb naprieč stavebným projektom. Čo konkrétne to znamená pre Vašich klientov?

Ak za nami príde klient s konkrétnym prianím, sme z princípu schopní tieto projekty kompletne prevziať a úspešne realizovať. Prevezmeme na seba zodpovednosť nielen za architektúru, projekciu, techniku ​​budovy a statiku, ale aj za celkový projektový manažment, teda celkovú koordináciu stavby až k finálnemu odovzdanie klientovi na užívanie. Mnoho týchto služieb sú k dispozícii priamo od našich špecialistov, špecifické služby sme schopní zabezpečiť buď sami alebo s pomocou partnerských firiem na základe osvedčenej spolupráce.

Digitalizácia momentálne preniká takmer všetkými oblasťami nášho života, odvetvie stavebníctva nie je samozrejme žiadnou výnimkou. 360 stupňová vizualizácia či virtuálna realita je pre stavebné projekty využívaná už dlho. Ako sa k tomuto rozvoju staviate Vy?

V základe veľmi pozitívne! Už je bežnou praxou, že dokážeme architektonický návrh projektu ukázať klientovi pomocou 3D okuliarov a ponúknuť mu tak možnosť rozhodovať o zmenách v jeho budúcom objekte, ešte vo fáze projekcie, teda bez nutnosti búrania, časových sklzov, predražených nákladov. To mu umožní fundovanejšie rozhodnutie o jeho vlastnej budove, lebo si ju môže najskôr virtuálne prejsť, dlho predtým než je fyzicky postavená. Dôležité je ale spomenúť, že ak sa firma otvorí digitalizácii, je nutné, aby sa neprestala sústrediť na človeka, lebo o toto sústredenie je možné rýchlo prísť. Preto u našich digitálnych opatrení dbáme veľmi citlivo na to, aby v centre stála partnerská projektová kultúra a dobrá spolupráca jednotlivých členov. Čoby medzinárodná skupina firiem sa musíme medziodborovo a medzikultúrne prepájať, aby bolo pre klienta dosiahnutý čo najlepší výsledok pri vývoji projektu. Teda musí byť nastolená určitá rovnováha medzi digitálnymi možnosťami a osobným kontaktom.

Aktívne ponúkate pri vývoji projektu a projekcie Building Information Modeling. Pre skupinu BMW spracovávate dokonca štandard BIM 5D. Model rozšírený o aspekty času a financií. Akým konkrétnym spôsobom prispieva BIM k lepšej kvalite stavebného projektu?

Sme presvedčení, že sa jedná o technológiu budúcnosti, lebo BIM je viac ako obyčajný 3D model stavby. Jedná sa o celkový spoločný model celého realizačného a projektového tímu, o nový spôsob komunikácie, zdieľania dát a flexibility, ktorá prináša klientovi jednoznačnú časovú úsporu v projektovej fáze, celkovo vo financiách a predovšetkým v konečnej kvalite, ktorá sa prejaví aj v období prevádzky budovy vďaka kvalitnej projektovej dokumentácii s aktuálnymi dátami pre prípad rekonštrukcie apod. Spomínané nasadenie 3D okuliarov a virtuálna prechádzka budovou, jednotlivými miestnosťami dávno predtým než je budova postavená, sú už čerešničkou na pomyselnej torte.

Minulý rok ste úspešne oslávili 25 rokov na českom trhu, otvorili tri nové pobočky v rakúskom Fishamendu, v Prahe a ukrajinskom Ľvove, obhospodarili zhruba 300 projektov. Čo patrí medzi Vaše najbližšie výzvy?

Želám si, aby DELTA naďalej dokazovala svoje úspechy na poli projektového manažmentu pri riadení stavebných projektov, ktorým je v Čechách preslávená. Najbližším cieľom je rozšírenie našich služieb v oblasti bytovej výstavby aj na slovenský trh. Radi by sme skúsenosti z našich úspešných projektov či už spomeniem Althan Park či bytový dom Traviattagasse vo Viedni či celá štvrť “Domov pre život” v Aspern na okraji Viedne či bytový dom Steinhaus v Hornom Rakúsku, ktorý dokonca získal certifikát DGNB, priniesli tiež českým klientom. Všetky tieto rezidenčné projekty preukazujú, že aj v tejto oblasti výstavby máme nielen v Rakúsku, ale aj v Čechách či na Slovensku čo ponúknuť. A moja osobná vízia je, aby sa nám naďalej darilo do projektov presadzovať tzv. partnerskú projektovú kultúru a presadzovať stavania v tíme. Aby sme dokázali v českom stavebníctve venovať viac energie na hľadanie riešení miesto nezmyselného hádania a hľadanie vinníka.

Sex Cam

You must be logged in to post a comment Login