Kvapková závlaha trávnika svojpomocne

Krhla a trávnik
zdroj: gettyimages.com
...

Zavlažovacie systémy sa objavujú v našich záhradách čoraz častejšie. Niet sa čomu čudovať. Prinášajú komfort, pohodlie, no najmä istotu, že o rastliny a stromy bude pravidelne a dostatočne postarané. Vedeli ste, že inštaláciu zavlažovacieho systému zvládnete aj sami? Prezradíme vám, ako na to.

Zavlažovací systém trávnika aj svojpomocne

Už vás prestalo baviť pobehovanie po záhrade so záhradnou hadicou? Nebaví vás stále obťažovať suseda s polievaním, keď si chcete ísť oddýchnuť napr. na dovolenku? Zavlažovací systém bude pre vás tým pravým pomocníkom. Je nutné poznamenať, že hovoríme o podzemných systémoch. A práve v tom tkvie väčšina ich nesporných výhod. Kvapková závlaha je situovaná v súlade s terénom. Nič nevytŕča, ani neprekáža. Môžete sa pokojne prechádzať po záhrade alebo kosiť trávu a nedôjde k zakopnutiu či poškodeniu.

Zavlažovacie trysky sú umiestnené priamo ku konkrétnym rastlinám a stromom. Zavlažovať môžete okrasnú aj úžitkovú záhradu a každý „zelený obyvateľ“ dostane toľko vody a v takom čase, ako potrebuje. Moderné zavlažovacie systémy sú totiž riadené plne automaticky a obsahujú dokonca aj dažďový senzor. Ten vyhodnotí množstvo zrážok a šetrí vaše financie. Inštaláciu kvapkovej závlahy zvládne šikovnejší domáci majster aj sám, avšak o radu odborníka určite požiadajte. Nejde totiž o nič jednoduché, a hlavne lacné. Každá chyba môže viesť k následkom, ktoré už nebude možné zvrátiť.

Pozrite si pomôcky na zavlažovanie v týchto e-shopoch:

Inštalácie kvapkovej závlahy

  • najskôr starostlivo zmerajte celý pozemok záhrady. Uskutočnite aj nákres na štvorčekový papier, kde 1 m pozemku bude totožný s 1 cm na papieri
  • rozdelenie záhrady na časť s výsadbou a trávnaté plochy
  • nájdite miesto, kde bude programovacia jednotka
  • svoje miesto potrebuje aj plastová rozvodná šachta s elektroventilmi
  • postrekovače by mali byť rozmiestnené v pomyselnej kružnici. Vzájomne by na seba mali dostreknúť
  • pomedzi vysadené rastliny a stromy rozložte kvapkovú hadicu
  • zaznamenajte si výslednú spotrebu vody
  • celkovú spotrebu vody vydeľte prietokom na zdroji. Získané číslo zaokrúhlite smerom nahor. Číslo, ktoré získate určuje počet sekcií
  • sekcie nastavte tak, aby bol na všetkých rovnaký odber vody

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: