Komentáre a názory 30. september 2019

Upratať kiskovcov zo scény

Fero Múčka
Fero Múčka
Ste volič, ktorému veľmi-veľmi záleží na tom, aby Smer po voľbách na jar budúceho roku už ďalej nevládol? Ak áno, potom máme pre vás dve anketové otázky.
Ste volič, ktorému veľmi-veľmi záleží na tom, aby Smer po voľbách na jar budúceho roku už ďalej nevládol? Ak áno, potom máme pre vás dve anketové otázky.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Upratať kiskovcov zo scény
Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska, podpredsedovia strany Veronika Remišová, Juraj Šeliga a Vladimír Ledecký po skončení ustanovujúceho snemu strany „Za ľudí" v Košiciach 28. septembra 2019. FOTO TASR – Milan Kapusta

Prvá otázka:

Ste za to, aby sa demokratické opozičné strany spojili, aby tak mali väčšiu šancu poraziť Smer?

Zodpovedané? Tak teraz druhá otázka:

Ste za to, aby demokratické opozičné strany išli do volieb radšej samostatne, aby tak mali väčšiu šancu poraziť Smer?

Ak ste dva razy odpovedali kladne, tak potom vám naozaj záleží na porážke Smeru. Ale zrejme ste si všimli, že vaše dvojité „áno“ si odporuje. Toť čaro anketových otázok.

Partneri na pohľadanie

Tú prvú otázku poslali progresívci do Focusu, aby sa ju v prieskume spýtali slovenských voličov vrátane tých Kiskových. S výsledkami potom prišli na Kiskov ustanovujúci snem. Tam mu oznámili, aby sa s nimi spojil, lebo to chcú aj jeho voliči. Tú druhú otázku do Focusu neposlali, na tú sa vykašľali. (Je trochu škoda, že sa Focus necháva prepožičiavať na tieto dezinterpretačné hry, keďže spomedzi agentúr je braný ako benchmark.)

Ťažko povedať, čo bolo reálnym cieľom tohto prieskumu a vystúpenia. Či naozaj dotlačiť Kisku k trojdohode, alebo ho onálepkovať ako pošuka, s ktorým sa fakt nedá dohodnúť a ktorý všetko furt kazí. V každom prípade, na túto kultúrnu vsuvku z ustanovujúceho snemu nebudú v strane Za ľudí spomínať v dobrom.

Kiska má racionálne dôvody, prečo chce uvažovať o vlastnej ceste. Zdá sa, že po lenivom štarte strana chytá nejaké momentum, hoci stále nie také, ako si exprezident predstavoval. No posun sa deje a dnes by už Kiskova strana v teoretickej trojkoalícii nijako nezaostávala za ostatnými dvoma partnermi.

Kiska sa tak celkom oprávnene môže pýtať, prečo by to nemal byť on, resp. jeho strana, kto „dodá“ volebného lídra a kandidáta na premiéra.

Vzhľadom na vývoj za posledné mesiace verí, že rozdiel medzi jeho stranou a progresívcami sa ešte ďalej bude znižovať. Jeho situácia sa totiž výrazne zlepšila v porovnaní s obdobím spred dvoch mesiacov, aj vďaka poklesu preferencií PS-Spolu po drogových škandáloch predsedu. O tých sa pritom ešte objavujú nové informácie a ak v strane nevymyslia nejakú fintu na predvolebné debaty, tak Michal Truban v nich bude príliš ľahký terč pre každého oponenta.

Pravda, vylúčiť sa nedajú ani „objavy“ nových otáznych biznisov okolo Andreja Kisku, resp. jeho rodiny. Rezervy zatiaľ vidno aj v schopnosti strany Za ľudí vnútorne sa zmobilizovať a prísť aj s iným marketingom, ako sú bilbordy. Strane tak hrozí, že hoci oblepí celé Slovensko na žlto-modro, nebude to okolo nej „bzučať“.

Každý po každom

Navyše, najväčšie riziko v taktike, ako poraziť Fica, je inde. Dajme bokom problém, či by dnešné opozičné strany dokázali spolu vládnuť, a zamerajme sa iba na to, či by vôbec mohli podľa počtov zostaviť vládu.

Najväčšie riziko pre porážku Fica spočíva v tom, že Kiska a progresívci posielajú k prahu zvoliteľnosti hneď tri strany. Ani jeden z nich nedokáže výraznejšie rásť bez toho, aby nepotápal tých, o ktorých hovorí ako o svojich spojencoch. Ak budú ďalej rásť týmto spôsobom, ich predstava o porazení Fica bude nezrealizovateľná.

Nezdá sa však, že by toto progresívcov trápilo. Polovicu svojho marketingu totiž stavajú na karikovaní politických „spojencov“, opozičných strán. Tie vykresľujú ako neschopných hlupákov, čo sa len hádajú, a preto ich treba nahradiť.

S touto charakteristikou opozície sa dá do veľkej miery stotožniť. Taktiež je normálne, ak v predvolebnom boji hrá každý na seba. A ak chcú progresívci cielene získavať hlasy týmto spôsobom, teda na úkor opozičných strán, potom je zrejmé, že aj oni najprv hrajú na seba bez ohľadu na celkovú škodu, ktorú vyrobia.

No potom sú aj ich výzvy voči Kiskovi, aby sa nechal pohltiť do trojkoalície výmenou za synergický efekt na úrovni desatín percent, len zastieracím manévrom.

A hlavným cieľom je upratať Kisku zo scény.

Na konci článku vás ešte poprosím o jednu vec:

Ak radi čítate moje články na Postoji, staňte sa, prosím, členom klubu podporovateľov Postoja. 

  

Vašich 5 eur mesačne výrazne pomôže k vzniku ďalších našich článkov.
Ďakujem. Fero Múčka

Viac o podpore nájdete na podpora.postoj.sk

 
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0