Olivový chlieb s bazalkovým pestom

posted in: Chlieb a pečivo | 0

Ak sme niekedy pripravili dokonalý recept tak je to tento! No, nebuďme prehnane skromní. Nájde sa ich omnoho viac. Ale tento chlieb z kombinácie olivového oleja a bazalkového pesta je jednoducho dokonalosť sama. A viete, čo je na našom recepte najúžasnejšie? Že si z neho môžete pripraviť akúkoľvek sezónnu obmenu. Máte veľa petržlenovej vňate? Miesto bazalkového si pripravte pesto z nej. Alebo zmiešajte olivový olej s pretlačeným cesnakom a máte ďalšiu obmenu!

Okrem toho s cestom sa dobre pracuje. Je veľmi poddajné, takže prípravu zvládnu aj menej skúsení pekári. V recepte na pesto som použila kešu miesto píniových orechov. Pokojne použite píniové, ja som ich nemala po ruke a okrem toho, kešu orechy zbožňujem.

Navnadili sme vás? Rozhodne veríme, že áno.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

kosik

Na prípravu olivového chleba budete potrebovať:
260 ml vlažnej vody
7 g sušených kvasníc
2 čajové lyžičky cukru
530 g hladkej múky
2 čajové lyžičky soli
1 strúčik cesnaku
80 g olivového oleja
olivový olej na vymastenie misy
Na prípravu bazalkového pesta budete potrebovať:
45 g alebo 2 veľké hrste čerstvej bazalky
55 g píniových orechov (ja som použila kešu)
12 g olúpaného cesnaku
75 g nastrúhaného parmezánu
85 g kvalitného extra panenského olivového oleja

A takto na to:

Začnite prípravou bazalkového pesta. Všetky suroviny vložte do mixéra a postupne prilievajte olivový olej, aby sa stačil zapracovať. Pesto preložte do vzduchotesnej nádoby a vložte do chladničky.

Príprava chleba je veľmi jednoduchá. Vo vlažnej vode rozpustite cukor a sušené droždie, nechajte kvások chvíľu podrásť. Múku so soľou premiešajte, uprostred vytvorte jamku a vlejte do nej vykysnutý kvások. Vareškou zmiešajte kvások len s toľkou múkou, aby ste vytvorili riedke cestíčko. Nechajte ho 10 minút odpočívať. Na miesenie použite kuchynský robot s hákovým  nástavcom. Pridajte pretlačený cesnak, olivový olej a nechajte miesiť 10 minút. Ak je cesto dobre vymiesené, je trošku lepkavé, ale samo sa bude odlepovať od háku. Cesto aj misu potrite olivovým olejom, poriadne prikryte (ja používam potravinovú fóliu a utierku, aby sa do vnútra nedostal vzduch), a nechajte kysnúť 1 až 1 a ½ hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.

Cesto po vykysnutí preložte na olivovým olejom potretú pracovnú dosku, prstami roztiahnite do obdĺžnika a následne vyvaľkajte na rozmer približne 55 x 40 cm. Cesto potrite polovicou bazalkového pesta a na tesno zrolujte na 55 cm dlhú rolku. Nožom ho pozdĺžne rozrežte tak, že uvidíte jednotlivé vrstvy cesta a pesta. Vzniknú vám teda dve cestá, ktoré prepletajte až do konca. Nakoniec pletenec preložte do tvaru podkovy a opäť prepletajte. Upletený chlieb preložte na plech s papierom na pečenie, prikryte a nechajte ešte 10-15 minút podkysnúť. Pečte v teplovzdušnej rúre pri teplote 220 stupňov približne 15 minút. Po vytiahnutí z rúry chlieb potrite zvyškom pesta, alebo olivovým olejom s petržlenovou vňaťou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre