Free songs
Home / Bývanie / Tipy ako vyberať tapety
Tipy ako vyberať tapety

Tipy ako vyberať tapety

Tapety prešli určitým prerodom, ktorý pozitívne ovplyvnil ich kvalitu a variácie vzorov a farieb. Aj vďaka tomu si opäť nachádzajú cestu do našich domácností. Aké parametre a vlastnosti by ste mali pri výbere tapiet zohľadniť?

Kam s tapetou?

Pred samotným výberom tapiet by ste mali mať jasno v tom, do akej miestnosti tapetu plánujete inštalovať. Od toho by sa následne mal odvíjať výber materiálu, z ktorého je tapeta vyrobená. Veľmi dobrou odolnosťou voči mechanickému poškodeniu sa vyznačujú tapety vybavené plastovou vrstvou na svojom povrchu. Veľmi dobrým riešením sú aj vinylové tapety, ktoré odolajú oderom, vode v rôznych skupenstvách a tiež bežným výkyvom teplôt.

Miestnosť a jej veľkosť

Pri výbere tapiet zohráva úlohu aj veľkosť, respektíve charakter miestnosti. Vo všeobecnosti platí, že menšie izby majú radšej tapety svetlejších farieb. Ak chcete interiér opticky rozšíriť, voľte napríklad 3D tapety s vodorovným vzorovaním alebo drobnými vzormi skôr svetlejšej farby. Ak si izba vyžaduje optické zvýšenie, v tom prípade výborne poslúžia tapety so zvislými vzormi. Pokiaľ je izba užšia a vy ju chcete aspoň opticky trochu rozšíriť, voľte tapety s veľkými vzormi tmavších farieb.

Výber farieb

Okrem vyššie uvedeného je potrebné zvážiť aj farebnú náladu miestnosti, respektíve jej doplnkov: podlahy, nábytku, dverí či okien. Svoju úlohu zohrá aj farba stien, najmä preto, že v súčasnosti je veľkým trendom netapetovať všetky steny v miestnosti, ale len jednu z nich. Tapeta sa teda stáva doslova interiérovým doplnkom. Ak od vytapetovanej steny čakáte, že prevezme úlohu ohniskového bodu v miestnosti, pokojne voľte kontrastnú farbu (vzhľadom na zvyšok interiéru) či odvážnejšie vzorovanie. V opačnom prípade je lepšie siahnuť po tapetách, ktoré sa svojim štýlom prispôsobia vybaveniu a farebnému naladeniu miestnosti.

Scroll To Top