Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

26. septembra 2019

Zomrel český vynálezca hry pexeso Zdeněk Princ



Ilustračná snímka.



Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok
Praha 26. septembra (TASR) - Vo veku 85 rokov zomrel v stredu vynálezca hry pexeso Zdeněk Princ. Informoval o tom vo štvrtok český Deník N s odvolaním sa na jeho syna Tomáša.


Populárnu spoločenskú hru pexeso vymyslel výtvarník Zdeněk Princ pred 54 rokmi. Nápad na ňu dostal vo svojom prvom zamestnaní, v mozaikárskej dielni, začiatkom 50. rokov.

Prvý súbor pexesa následne navrhol v roku 1965, vyšla v náklade 10.000 kusov. Miesto slávy však hra Princovi priniesla dlhy a politickú perzekúciu, pričom honoráre a ochrannú známku mu počas normalizácie zobral komunistický režim, píše Deník N.

Na názov pexeso Princ prišiel náhodou, pripomína portál TN.cz.

"Môj názov — obrázková mozaika — bol príliš dlhý. Povedali mi, nech vymyslím niečo kratšie, ako domino alebo loto. V televízii vtedy bežala súťaž s názvom Pekelne sa sústreď. Tak som z toho urobil skratku s X namiesto K a vzniklo PE-XE-SO. Ten názov si cením najviac, je to jednoducho značka," zaspomínal si pred rokmi Princ v rozhovore pre mesačník Stodůlecký posol, ktorý vyšiel pri príležitosti 50. výročia vzniku populárnej hry.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Záver pracovného týždňa bude mať letný charakter
<< predchádzajúci článok
Pompeo: Sýrsky režim použil v máji chemické zbrane