Dostali ste sa do lekárskej praxe, no neviete, ktorý fonendoskop je pre vás ten správny? Držte sa týchto pár zásad a určite si vyberiete

Manipulácia s fonendoskopom môže byť zo začiatku náročná a všetko chce, samozrejme, čas a tréning. Od prvého ročníka na výške prešlo už pár rokov, a tak len márne lovíte v pamäti, ako sa ten prístroj vlastne celý používa.

Zo začiatku si nemusíte byť úplne istí, či chcete siahnuť po drahších modeloch fonendoskopu, a tak často siahate po tých lacnejších. Nech už sa ale rozhodnete pre akúkoľvek verziu, plastové šunty by ste mali z výberu vynechať. Môže sa stať, že sa vám hneď ohnú, prípadne v nich nič nebudete počuť. 

Zdroj: pixabay.com

Podľa čoho by ste mali vyberať?

Výber správneho fonendoskopu pre budúcich lekárov alebo tých v praxi je častokrát podceňovaný. Zo začiatku to však bude predsa len o čosi zložitejšie, pokiaľ nájdete ten pravý. Ak sa už na začiatku vašej praxe rozhodnete pre tie kvalitnejšie, môže vám vydržať naozaj dlho. Zvuk budete počuť hlasnejšie, a tak aj prvé vyšetrenia pacientov budú celkovo príjemnejšie. Ako si však urobiť prehľad o fonendoskopoch, ktoré sú aktuálne na trhu?

Prvou z vecí, ktorú by ste mali urobiť, je vyskúšať si fonendoskopy vašich spolužiakov alebo kolegov. Môžete tak jednoducho odhaliť, ktorý sa pre vás stane jasnou voľbou alebo, naopak, ktorý už nechcete ani vidieť. Okrem seba by ste si ich však mali vyskúšať aj na iných ľuďoch vo vašom okolí. Ďalšou z možností, ako si prehľad ešte rozšíriť, sú jednoznačne internetové recenzie. Nájdete ich skutočne mnoho, no zamerajte sa radšej na tie od odborníkov. Prípadne si prečítajte fóra, kde lekári rozoberajú skúsenosti s konkrétnymi značkami. Nezabúdajte hlavne na to, že každému vyhovuje niečo iné, pretože každý má iný tvar ucha a iný sluch, ale aj rozdielnu špecializáciu.

Zdroj: pixabay.com

Na tieto veci si dajte pozor

Je však pár vecí, ktoré by ste si mali pri výbere pozorne všímať. Aby ste sa presvedčili o čo najjasnejšej zvukovej stope, smerovanie sluchadiel by malo byť k vášmu nosu. V nepoužívanom stave by mali byť kovové ušné trubice zložené rovnomerne. Na prvý pohľad to síce vyzerá ako malichernosť, no pokiaľ sú ohnuté alebo nerovnomerné, môže to znamenať problémy pri vyšetrení alebo zníženie celkového komfortu pri používaní. Jednou zo skúšok “kvality fonendoskopu”, je aj pozorovanie flexibility trubice. Stačí fonendoskop vziať za sluchátka, pričom hadica s membránou bude voľne spustená k zemi. Ak zostane mierne pokrčená alebo jej dlhšie trvá narovnať sa, ide o menej kvalitný materiál, čo môže opäť znamenať zhoršeni zvuku pri vyšetrení.

Zdroj: pixabay.com

Neprekonateľná značka

Nie je snáď nikto z lekárskej praxe, kto by nikdy nepočul o fonendoskope Littmann. Za dlhé roky od jeho uvedenia na trh si táto značka vytvorila zvučné meno. Množstvo začínajúcich lekárov si ho kupuje práve kvôli značke, čo však nie je hlavný parameter pri výbere fonendoskopu, respektíve by aspoň nemal byť. Ani zďaleka to však nie je jeho jediná výhoda. Vyznačujú sa vysokou akustickou citlivosťou, hadičkami novej generácie, jednodielnou membránou, otvoreným zvonom pre pediatrické vyšetrenia, laditeľnými membránami, ale obojstranným hrudným snímačom. Táto značka má však široké portfólio, preto sa aj jednotlivé špecializácie môžu mierne líšiť v závislosti daného druhu.

Chod hore