Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Zapečené holúbky z červenej kapusty

Zapečené holúbky z červenej kapusty

K nám na dedinu chodí pravidelne predávať ujo zeleninár, takže čo si nevypestujeme sami, môžeme si kúpiť takto ľahko, čerstvo a lokálne. Minule som tak okrem karfiolu a uhoriek, ktoré nám už došli, kúpila červenú kapustu. A akosi nevedela, čo s ňou... Nakoniec ma však osvietilo pri pohľade na balíček mletého mäsa v mrazničke a vzniklo toto príjemné hrejivé jedlo. :)

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

1  stredne veľká fialová kapusta
500 g  mleté bravčové mäso
1/2  cibuľa
3 ks  strúčik cesnaku
2 ČL  horčica
1  vajce
1 dl  ovsené vločky
 soľ
 mleté čierne korenie
 čerstvá petržlenová vňať
 
OMÁČKA
1/2  cibuľa
1/2  červená paprika (kápia)
1 ČL  mletá údená paprika
 soľ
1 PL  olivový olej
2  5 dl

Postup prípravy

Inšpiráciu mám z receptu Romana Paulusa v kuchyni Lidla, korý mal aj dobrý tip, ako oddeliť jednotlivé kapustné listy, aby sa neroztrhali. Takže najskôr z kapusty vykrojíme hlúbik. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu a pripravíme si tiež nádobu s ľadovou vodou. Keď voda zovrie, ponoríme do nej celú kapustu a povaríme cca 3 minútky. Potom ju vyberieme a preložíme do studenej vody. Vrchné listy by mali ísť ľahko oddeliť. Položíme ich na utierku a postup opakujeme, kým nezískame všetky listy vhodné na balenie.

Počas blanšírovania kapusty si môžeme pripraviť omáčku. Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na drobno. Pridáme aj kápiu nakrájanú na veľmi malé kúsky, orestujeme, poprášime mletou paprikou a zalejeme passatou. Osolíme, okoreníme a prikryté povaríme asi 5 minút. 

Mleté mäso (môžeme použiť aj zmes s hovädzím 50:50, ale ja som nemala) dáme do misky, pridáme postrúhanú, alebo najemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajíčko, horčicu, soľ, mleté korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Pridáme aj vyžmýkané ovsené vločky, ktoré sme predtým zaliali horúcou vodou a nechali nabobtnať.

Touto zmesou plníme kapustné listy. Odkvapkaný list rozprestrieme, vykrojíme z neho tuhšiu časť na konci, na jeden koniec dáme lyžicu alebo dve mäsovej zmesi, zahneme, preložíme aj z bokov a zarolujeme. Holúbky ukladáme jeden vedľa druhého do zapekacej misy, pričom voľný koniec je zahnutý naspodku.

Zalejeme omáčkou, prikryjeme alobalom a dáme piecť na cca 40 minút. Potom alobal odstránime a ešte dopekáme asi 20 minút. Podávame so zemiakmi alebo čerstvým chlebom. :)

 

Tip: Zo zvyšku kapusty môžete urobiť napríklad tento boršč alebo šalát á la coleslaw. Hlavne ju nevyhadzujte. ;)

24. 9. 2019 11:52

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty