Dávať deťom vreckové a koľko? Mamička si nevie rady, je 40 eur dosť?

  • Deti by nástupom do školy mali dostávať aspoň symbolické vreckové

Dávať deťom vreckové alebo nie? Prípadne aká je ideálna suma, s ktorou môže dieťa disponovať? Práve túto otázku si kladú mnohí rodičia. Rovnako tak urobila jedna mamička, ktorá sa chcela poradiť v známej facebookovej skupine.

 

“Chcem sa spýtať rodičov, ktorí majú deti vo veku cca 16 rokov, aké vreckové im dávate? Mám syna, ktorý chodí na strednú školu (1. ročník) do mesta vzdialeného 20 km,” začína mamička, ktorá ozrejmuje ich situáciu.

Podľa jej slov dáva synovi vreckové 40 eur na mesiac, pričom otec, ktorý s nimi nežije v spoločnej domácnosti tvrdí, že ide o viac ako dostačujúce vreckové.

>>>Od januára sa zvýši rodičovský príspevok: Pozrite, o koľko si rodičia prilepšia

“Myslím tým vreckové, ktorým by disponoval syn celý mesiac, vrátane víkendov. Ak chce do kina, alebo s kamarátmi na drink, na pizzu, to by si mal z toho vreckového vykryť,” dodáva mamička.

Odborníci sa zhodujú na tom, že dieťa by už od nástupu do školy malo začať dostávať aspoň symbolické vreckové, aby sa naučilo hospodáriť a vnímať hodnotu peňazí. Tiež je lepšie dávať vreckové raz za týždeň, nakoľko menšie deti majú tendenciu minúť väčšinu vreckového naraz a na nepotrebné veci či sladkosti.

Čím je dieťa staršie, tým dostáva vyššie vreckové. Podľa odborníčky, ktorá sa vyjadrila pre Etrent, na druhom stupni základnej školy dostáva každé druhé dieťa približne desať až dvadsať eur, u 15-ročných detí ide o sumu od 11 do 50 eur.

Aký je váš názor, prípadne aké vreckové dávate vašim deťom? Podeľte sa s nami o vašu skúsenosť na našom Facebooku.

Facebook, etrend.sk