Hľadáte lacnú kuchynskú linku? Vyskladajte si ju!

Kvalitnú a zároveň lacnú kuchyňu by chcel mať zrejme každý. V dnešnej dobe už neplatí, že kvalitné musí byť aj drahé. Kvôli výberu dokonca nemusíte navštevovať kuchynské štúdiá, svoju novú kuchyňu si dnes vyskladáte podľa vašich predstáv dokonca aj z pohodlia domova.

Kvalitná kuchynská linka nemusí byť drahá

Praktickosť, vzhľad a funkčnosť sú najdôležitejšie aspekty, ktoré by mala mať každá kuchynská linka. A hoci sa môže zdať, že takáto kuchyňa musí byť určite veľmi drahá, nevešajte hlavu – aj lacné kuchyne môžu vyzerať štýlovo a spĺňať náročnejšie požiadavky.

Lacnejšie kuchyne majú zvyčajne podobu modulovej zostavy, kde si skrinky jednoducho vyberiete doma a zostavíte ich do vami požadovaného tvaru a systému. Predstavy o tom, ako by mala kuchyňa vyzerať, sú zrejme pre každú gazdinku iné. Najdôležitejšie však je spojiť praktické a estetické vlastnosti do jedného kompaktného celku.

Dôležité sú rozmery kuchyne

Výber vhodnej kuchynskej linky závisí najmä od priestoru, ktorý máte k dispozícii. Pokiaľ je vaša kuchyňa obmedzená len na pár metrov štvorcových, vyberte si linku, ktorá je umiestnená pozdĺž jednej steny. Ak je vo vašej kuchyni miesta viac, môžete si dovoliť linku v tvare U alebo dokonca s modernou „vychytávkou“ – s kuchynským ostrovčekom alebo barovým pultom.

Prvým dôležitým krokom pri výbere kuchynskej linky je zmeranie kuchyne a miest, kde bude nová linka stáť. Starostlivo zmerajte prívody vody, elektriny, plynu, prípadne okná či dvere. Vyvarujete sa tak neskorším chybám, ktoré by mohli spôsobiť, že vám nábytok „nesadne“ tak, ako ste si predstavovali. Nezabudnite tiež dodržiavať pravidlo kuchynských zón: zóna na skladovanie potravín, na prípravu jedla, na varenie, zóna na umývanie a odkladanie riadu.

Lacné kuchynské linky sú vyrobené z laminátu

Chcete ušetriť? Vsaďte na laminát. Materiál je totiž jedna zo zásadných položiek, ktorá ovplyvňuje výslednú cenu kuchyne. Väčšina výrobcov dnes pri výrobe nábytku používa päťvrstvový laminát, ktorý sa jednoducho udržiava a je veľmi odolný. Vďaka širokej ponuke dekorov môže byť vzhľad kuchynskej linky v podstate akýkoľvek: lesklá, matná alebo dokonca v drevenom dekore, ktorý je od prírodného dreva takmer na nerozoznanie.

Ušetriť môžete aj na úchytoch a ďalších detailoch. Namiesto kovových úchytov si vyberte plastové, ktoré sú takmer rovnako odolné. Menej zaplatíte aj za vnútorné poličky z bieleho laminátu alebo dyhy. Rozhodne by ste však nemali šetriť na pracovnej doske, ktorá je jednou z najpoužívanejších častí celej kuchyne.