Štátna poisťovňa sa možno opäť dostane do ozdravného plánu alebo nútenej správy, myslí si bývalý šéf poisťovne

Súčasná generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva VšZP Ľubica Hlinková v utorok na tlačovej besede informovala, že sa ku koncu roka očakáva strata poisťovne vo výške 60 mil. eur.


Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa možno opäť dostane do ozdravného plánu alebo nútenej správy, povedal to pre agentúru SITA bývalý šéf poisťovne Miroslav Kočan. Táto situácia môže podľa neho nastať, ak sa naplnia očakávania straty poisťovne vo výške 60 miliónov eur. "Opäť to bude musieť byť manažment poisťovne, ktorý zrealizuje ozdravné opatrenia," informoval Kočan. Ako uviedol, manažér poisťovne ovplyvňuje hospodárenie predovšetkým rokovaním s poskytovateľmi a uzatváraním zmlúv s nimi. Súčasná generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva VšZP Ľubica Hlinková v utorok na tlačovej besede informovala, že príčinou očakávanej straty poisťovne vo výške 60 mil. eur je stanovený obchodno-finančný plán. "Následne na to prídu legislatívne opatrenia. Ak na začiatku viete, že máte financií málo, veľmi zle sa dá strategicky plánovať," konštatovala Hlinková. Ako však uviedol Kočan, "ak je prognozovaná tak výrazná odchýlka od schváleného plánu, očakával by som od manažmentu zoznam vplyvov, ktoré neboli zohľadnené v pláne a ich dopad".

VšZP predpokladá na konci roka stratu 60 miliónov eur. Poisťovňa podľa generálnej riaditeľky aktuálne rokuje s ministerstvom zdravotníctva aj s ministerstvom financií o dofinancovaní. "Sumu povie ministerstvo financií a musí zohľadniť medicínsky aj ekonomický pohľad. Čakáme na prognózu a od nej sa budú odvíjať konkrétne sumy. Minimálne 60 miliónov eur je potrebných na to, aby sme mali vyrovnané hospodárenie," uviedla Hlinková. Ako dodala, niečo podľa nej nie je v poriadku, ak sa na jednej strane otvárajú nové CT a MR, na druhej strane ich nie je z čoho dofinancovať. Dofinancovanie je podľa nej potrebné a nutné, na druhej strane je to trend, ktorý nie je efektívny alebo prospešný pre žiadnu spoločnosť, ani žiadneho manažéra v takejto inštitúcii. Ako konštatovala, je veľmi dobré, že sa nemocnice renovujú po materiálnej aj po technickej stránke, ale na rozvoj zdravotníckych zariadení je potrebné mať vyčlenené peniaze.

Ako uviedla generálna riaditeľka, VšZP nečaká len od štátu, že ju dofinancuje. V rámci svojich možností začali v poisťovni robiť opatrenia na efektivitu vo vlastných radoch. "Veľmi úzko spolupracujeme s úradom vlády a implementačnou jednotkou, definovali sme množstvo opatrení, ktoré sa prejavia v znížení straty," priblížila Hlinková. Tieto opatrenia však podľa nej poistenci nezaznamenajú. Ako uviedla, v poisťovni prevažne znižovali náklady na prevádzkovú činnosť. "Uhradíme legislatívne veci, ale budeme musieť v čase posunúť všetok rozvoj poskytovateľa až do času, kedy bude dostatok financií. To má za následok, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti sa znižuje a u poskytovateľov nebudeme môcť zaviesť inovácie," konštatovala riaditeľka VšZP.

Vplyv nedostatku financií v celom sektore sa možno vo VšZP prejaví odchodom poistencov. "Osobne s tým nie som stotožnená, lebo hospodárime dobre, nevynakladáme väčšie zdroje ako máme, čo tu vždy v minulosti bolo. Túto situáciu chceme zmeniť," uviedla Hlinková. Poisťovňa ešte nemá úplné čísla o prepoisťovacej kampani, chce počkať na koniec septembra, kedy budú konečné výsledky. "Myslím si, že niečo ubudne. Je to začarovaný kruh, máte málo financií, na to prídu situácie, kedy máte vypovedané zmluvy, nemáte priestor na to, aby ste strategicky plánovali a posúvali túto inštitúciu. Verím, že odliv nebude až taký veľký," uzavrela generálna riaditeľka štátnej poisťovne.

Miroslav Kočan nastúpil do funkcie generálneho riaditeľa VšZP 17. mája 2016, bol súčasne aj predsedom predstavenstva. Počas pôsobenia Miroslava Kočana na pozícii generálneho riaditeľa v júni minulého roka Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že VšZP splnila ciele ozdravného plánu, stabilizovala náklady, zlepšila výber poistného a dosiahla kladný hospodársky výsledok, čim splnila zákonom stanovenú hodnotu vlastného imania. "Rok 2017 bol určite jedným z najťažších v histórii VšZP. Čelili sme historicky najvyššej strate z roku 2016. Som nesmierne rád, že sa nám podarilo poisťovňu ekonomicky zastabilizovať, previesť ju ozdravným plánom až k historicky najvyššiemu zisku, ktorý dosiahol v roku 2017 výšku 36 miliónov eur," zhodnotil vtedy Kočan. Vtedajší generálny riaditeľ VšZP sa funkcie vzdal koncom septembra minulého roka. Všeobecná zdravotná poisťovňa vtedy informovala, že Kočan a ministerka zdravotníctva sa vzájomne dohodli, že dôvody abdikácie nebudú komentovať.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk