Osud bratislavského Istropolisu zaujíma značnú časť verejnosti. Aj súčasný majiteľ Immocap Group si už potvrdil, o aký citlivý projekt ide – napríklad keď dánsky ateliér Adept vyradený zo súťaže zverejnil vizuál svojho konceptu premeny územia. Diskusia sa strhla okamžite, kritika sa valila zo všetkých strán.

Developer vysvetľoval, že s Dánmi na premene Istropolisu spolupracovať nebude a išlo o neaktuálny návrh. Namiesto toho si Immocap vybral holandský ateliér KCAP, ktorý momentálne pracuje na konkrétnom riešení. Predstaviť by ho mal do konca roka. 

Pre zahraničný ateliér je to pomerne náročné zadanie – Istropolis je signifikantným symbolom Trnavského mýta, dôležitého dopravného uzla hlavného mesta. Rozprestiera sa na takmer štyroch hektároch, jeho súčasťou je kultúrno-kongresové centrum Dom odborov a patrí k nemu aj 16-podlažná administratívna budova na Vajnorskej 1.  

V zlom stave 

Diskusie sa vedú najmä o tom, aké funkcie má nový Istropolis do územia priniesť a či sa zachová architektonicky aj historicky cenný Dom odborov, ktorý pôvodne na mieste centrálneho trhoviska postavili ako palác pre zjazdy komunistickej strany. 

Hoci Dáni architektonickú súťaž nevyhrali, verejnosť dostatočne vystrašili, že Bratislava príde o túto charakteristickú budovu. Tak ako o mnoho iných stavieb z minulého storočia.

Developer priamo úvahy o prípadnom búraní nekomentoval. Napriek tomu z jeho formulácií v ostatnej tlačovej správe môže vyplývať, že budova pôjde k zemi. Immocap totiž hovorí o zlom stave areálu, ktorý vznikol dekádami ignorovania.

V súčasnom stave by bolo prevádzkovanie Domu odborov ekonomicky ťažko udržateľné. Budova a priľahlý verejný priestor podľa investora nespĺňa kvalitatívne a bezpečnostné požiadavky. Súkromný odhad definuje prevádzkovú stratu viac ako 100-tisíc eur ročne.

Nový Istropolis? Architekt má jasnú víziu o budúcej podobe, iní sú k projektu kritickí

 

„Komplexný audit priestorov odhalil, že technický stav budovy Domu odborov je vo veľmi zlom stave, takmer všetky technológie sú po dobe svojej životnosti, absentuje klimatizácia, vzduchotechnika je nefunkčná a pôvodné veľkorysé interiérové riešenie s obrovskými nárokmi na prevádzku je neekonomické a nevyhovuje dnešným normám,“ opísal investor stav Istropolisu.

Kultúra musí zostať

Už v minulosti však Immocap informoval, že mieni zachovať kultúrno-spoločenskú funkciu zóny. Toho sa developer naďalej drží.

„Urobíme všetko pre to, aby nový návrh naplnil očakávania odbornej, ako aj širokej verejnosti a budúce Trnavské mýto sa stalo obľúbeným miestom pre kultúrno-spoločenský život Bratislavčanov,“ ubezpečoval šéf Immocapu Martin Šramko.

Bratislavský primátor Matúš Vallo sa spolu so svojimi poradcami stretol so zástupcami developera ešte v marci. Magistrát takisto žiada zachovanie kultúrnej funkcie, teda aj veľkokapacitnú sálu a kvalitné dopravné riešenie územia.

Nový Istropolis? Architekt má jasnú víziu o budúcej podobe, iní sú k projektu kritickí

Bývalá stanica Filiálka, Istropolis a Tržnica na Trnavskom mýte Zdroj: TREND Reality

Obe strany sa dohodli na ďalších konzultáciách aj za účasti spoločnosti YIT, ktorá mala v tom čase v projekte polovicu. V auguste však developer YIT z biznisu odstúpil a dnes je Immocap jediný majiteľ projektu. 

Odpoveď primátora na to, či Istropolis búrať alebo zachovať, je mierne neurčitá. Zohľadňuje totiž oba aspekty –ekonomickú náročnosť zastaralého objektu, no na druhej strane jeho spoločenskú hodnotu.

„Istropolis patrí medzi významné stavby slovenskej architektúry a jeho autorov si vážim. Len ťažko si však predstavujem, že budova s takou vnútornou dispozíciou a energetickou náročnosťou si môže nájsť v súčasnej dobe stále využitie. Na rozdiel napríklad od PKO, ktorého mi je veľmi ľúto a kde bol účelne využitý každý meter štvorcový budovy s dvoma výbornými koncertnými sálami, sú v tomto prípade k sálam pridané ešte aj obrovské komunikačné priestory, ktoré celú budovu robia energeticky a ekonomicky neefektívnou. Sporné však je, či je Bratislava pripravená na to, aby takýto priestor, ktorý sa napriek tomu využíva na kultúru, bez náhrady stratila,“ povedal M. Vallo pre Denník N.

Ako to vidia Holanďania

Štúdio KCAP, ktoré novú podobu Istropolisu rozpracúva, má dostatok skúseností z veľkých miest. Navrhovalo projekty ako singapurské stredisko Jurong Lake District, amsterdamský rezidenčný komplex The Gustav, univezitný campus v Leidene alebo časť olympijského mestečka v Pekingu.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa