Ako guvernér NBS ste stáli pri zavedení eura. Ako dnes hodnotíte jeho prijatie?

Jednoznačne pozitívne. Napriek tomu, že očakávania zo zavedenia eura, ktoré sme predpokladali v analýze v roku 2006, sa celkom nenaplnili. Bolo to najmä preto, že v rokoch 2008 – 2009 prišla globálna ekonomická kríza, ktorá na viac rokov zmenila vývoj. Ale je úplne zrejmé, že z ekonomického pohľadu prinieslo euro pre slovenskú ekonomiku viaceré pozitíva. Mali sme rýchlejší rast, väčší zahraničný obchod a odstránilo sa kurzové riziko aj transakčné náklady. Zavedenie eura pozitívne vnímali aj zahraniční investori. Pozitívne vplyvy, aj keď možno nie v takej miere, ako sme ich predpokladali, sa naplnili. Podľa prieskumov vnímajú slovenské firmy zavedenie eura pozitívne. A je dôležité, že stále má veľmi vysokú podporu aj od občanov. Tá sa hýbe medzi 70 až 80 percentami. Po desiatich rokoch sa zavedenie eura dá hodnotiť ako pozitívny krok pre slovenskú ekonomiku aj pre občanov.

Pár rokov po tom, ako Slovensko prijalo euro, prišla európska dlhová kríza. Ukázali sa aj hlbšie štrukturálne problémy eura. Videli ste túto možnosť pred prijatím eura?

Predtým sa diskutovalo najmä o tom, že eurozóna nie je optimálna menová únia, lebo ekonomiky jednotlivých štátov nie sú dostatočne synchronizované a neexistujú fiškálne transfery, ktoré by tlmili asymetrické šoky. Problémy, ktoré odhalila dlhová kríza, prekvapili. Boli iného charakteru. Také, ktoré nikto neočakával. Ukázalo sa, že eurozóna nebola pripravená na dlhovú krízu, fiškálna politika bola slabo koordinovaná, neexistovali stabilizačné mechanizmy. Problémy jednej krajiny preto ohrozovali stabilitu celej eurozóny. Napriek týmto problémom a asymetrickej reakcii na krízu sa však euro vo všeobecnosti považovalo za stabilizačný prvok. Ani krajiny s najväčšími problémami nechceli eurozónu opustiť.

Ivan Mikloš prednedávnom pre TREND povedal, že eurozóna bude potrebovať väčšiu reformu, pretože v súčasnom stave je veľmi ťažko udržateľná. Máte rovnaký názor?

Určite. Ak chceme, aby

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa