Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie tekvice v kvetináči - ako na to?

rss

Pestovanie v kvetináči je pomerne jednoduchou záležitosťou, pokiaľ tekviciam doprajete potrebné podmienky na rast a to predovšetkým veľký kvetináč a mnoho svetla. Znie to ako zábava? Vyskúšajte si to spolu s našimi tipmi.

Výber vhodného kvetináča na pestovanie tekvice

Na pestovanie tekvíc sú vhodné veľké nádoby a kvetináče ideálne s otvormi naspodku, aby korene rastlín nenahnívali. Objemovo by takýto kvetináč mal mať aspoň 20 litrov pre jednu rastlinu. Keďže takéto nádoby sú pomerne drahé, môžete siahnuť aj po vedrách z farieb alebo lepidiel, ktoré však nezabudnite pred výsadbou starostlivo vyčistiť. Takéto plastové vedrá nie sú veľmi efektné, avšak vašej fantázii sa medze nekladú a môžete si ich rôzne vyzdobiť.

Príprava pôdy pre tekvice

Pestovanie tekvice v kvetináči so sebou prináša výhodu výberu najvhodnejšej pôdy presne pre tieto rastliny. Tekvice potrebujú na ideálny rast teplú a výživnú zeminu. Môžete napríklad zmiešať hlinu zo záhrady alebo záhradnícky substrát s vyzretým kompostom, či s posekanou burinou a trávou zo záhrady. Pôda by zároveň mala byť aj dostatočne priepustná, preto je dobré na dne kvetináča spraviť drenáž z hrubšieho štrku. 

Umiestnenie kvetináča s tekvicou

Pri pestovaní tekvice v kvetináči sa vynára aj ďalšia výhoda - jeho umiestnenie na najvhodnejšom mieste s množstvom slnka pre správny vývoj tekvice. No a slnka potrebujú tekvice veru neúrekom! Ideálnych je šesť a viac hodín slnka denne, pretože bez jeho nedostatku síce krásne vyrastú, ale plodov sa nedočkáte.

Starostlivosť o tekvice v kvetináči

Rovnako ako tekvice v záhrade aj tekvice v kvetináči potrebujú včely alebo iné opeľovače. Pokiaľ si myslíte, že vaša tekvica ich nemá dostatok, môžete opeľovať aj rukou, prípadne do jej blízkosti umiestniť kvety, ktoré ich tam prilákajú. Nezabudnite ani na otáčanie tekvice, čo znamená jej otáčanie z jednej strany na druhú bez toho, aby došlo k prerušeniu stopky. Tak tekvicu dostatočne vystavíte slnku, čím zaistíte jej krásny tvar.

Zber tekvíc

Tekvice z kvetináča zberáme keď dozrejú. Tu platí rovnaká rada, ako pri tekviciach v záhradke - počkať, kým bude koža dostatočne tvrdá, aby odolala tlaku nechtu a zároveň jasne oranžová. Ďalším znakom je jej dutý zvuk pri zaklopaní. Po tom, čo tekvicu odrežete, je ideálne nechať ju na slnku ešte týždeň pred jej spracovaním.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz