Lávka vedie z centra mesta do polikliniky a na najväčšie trnavské sídlisko Družba. Práce sa začali v auguste, hotové by mali byť v budúcom roku.

„Zatiaľ nie je avizované žiadne zdržanie,“ uviedol primátor P. Bročka, ktorý v Trnave zastáva funkciu druhé volebné obdobie.

Projekt zazelenania je zameraný na zmiernenie prehrievania vysoko frekventovaného ťahu pre peších v letných mesiacoch, zlepšenie hospodárenia s dažďovou vodou, ochranu pred exhalátmi a hlukom automobilovej dopravy.

Zabezpečiť by to mali hlavne tieniace konštrukcie s popínavými rastlinami, ktoré by mali postupne vytvoriť 1 600 štvorcových metrov vertikálnej zelene, a tiež ďalšie prvky.

Práce si vyžiadajú 475 056 eur, z toho 421 914 eur predstavuje finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Trnava mení pešiu lávku v centre po vzore newyorskej High Line

Budúca podoba lávky v Trnave Zdroj: Facebook.com / Peter Bročka

Nová zeleň by mala plniť podľa projektu svoju estetickú aj klimatickú úlohu už na budúcu jar.

Avšak navyše, ako doplnil primátor Trnavy, uvažujú nad doplnením zelene priamo na teleso lávky, okrem iného vo veľkých črepníkoch.

Vzorom pre P. Bročku je High Line v New Yorku – dva kilometre dlhá zazelenená bývalá vysunutá železničná trať v Manhattane, ktorú premenili občianski aktivisti na funkčný a veľmi navštevovaný park.

„Je rozdiel, ak idete po lávke po rozhorúčenom betóne, alebo po drevenom chodníku,“ uviedol P. Bročka k zámerom doplnenia projektu zazelenenia pešieho ťahu v Trnave.