Okolo 58 miliárd eur. Toľko bol prebytok nemeckých vlád na federálnej, regionálnej a komunálnej úrovni za rok 2018, čo bolo najviac od čias, odkedy zbiera údaje štatistický úrad Destasis. Vytváranie a ukladanie prebytkov charakterizuje najväčšiu ekonomiku na starom kontinente posledných pár rokov.

Keď sa obzrieme pár rokov dozadu, uvidíme niekoľko štátov Európskej únie, ktorým sa podarilo výrazne znížiť svoje verejné dlhy v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP).

Po Írsku, ktoré od roku 2013 znížilo svoj dlh o takmer neuveriteľnú polovicu, a Malte, ktoré ho znížilo o približne tretinu, ho najviac zosekalo Nemecko. V roku 2013 ho evidovalo na úrovni vyše 78 percent percent HDP, no o päť rokov neskôr ho znížilo tesne nad hranicu 60.

Vďačia za to najmä exportnej ekonomike, vďaka ktorej sa im darí hromadiť prebytky a tak postupne znižovať dlh.

Náboženstvo a história...

Tu sa však podľa kritikov pozitíva končia. Tí vinia nemeckú sporivosť a neochotu míňať za to, že ekonomiky na starom kontinente spomaľujú. Odkiaľ sa nemecká sporivosť berie?

Za prvé, zrejme len ťažko dokázať, že Nemci sú geneticky predisponovaní na to, aby si uťahovali opasky, žili skromne, nerozhadzovali a sporili. Možno je príčina v kultúre, respektíve vo vlastných historických skúsenostiach.

Šetrenie je u Nemcov zrejme niečo viac ako iba finančne zodpovedné správanie. „Na šetrenie sa nazerá ako na morálne správnu vec. 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa