Ako znovuobjaviť pracovné návyky?

Strata zamestnania nie je dnes ničím výnimočným. Je to takpovediac bežná záležitosť, ktorú len veľmi ťažko spájať s niečím príjemným. Jej dôsledky nám prinášajú jednak finančné obmedzenia a časom spôsobujú aj morálnu krízu. Je to naozaj vážny problém, ktorý treba riešiť. Samostatne? Skôr v kolektíve!

Ak disponujete istou finančnou rezervou a v rodine ste neboli jediným živiteľom, tak je to istá výhoda. Ale len do času! Potom hrozí, že si na tento komfort zvyknete a nebudete nútení hľadať si nové zamestnanie. Človek potrebuje pracovať a vytvárať si isté návyky. Inak nezapadne do žiadneho kolektívu, respektíve v novom prostredí sa bude o to ťažšie adaptovať.

Musíme byť pravidelne obklopení ľuďmi, vedieť sa navzájom rešpektovať, prijímať rôzne názory a vhodne reagovať. To sú výhody, ktoré nám okrem iných prostredí zabezpečí aj to pracovné. Preto je vždy dôvod hľadať si zamestnanie a tešiť sa na nové miesta a pracovné výzvy.

Človek potrebuje človeka!

Doma nám hrozí, že upadneme do stereotypu, spohodlnieme a nenájdeme nikoho, kto by nás presvedčil, že pracovné návyky sú nevyhnutné rovnako v mladšom, ako aj v zrelšom veku. Práca nám vytvára istý režim, pravidlá a vďaka tomu sme stále v pohybe.

Ak práve nemáte možnosť byť aspoň v menšom pracovnom prostredí, vytvorte si ho doma. Každý deň si naplánujte povinnosti, ktoré musíte v istý čas začať a rovnako ich v stanovenú hodinu dokončiť. Prestávku si robte len na občerstvenie a vybavenie dôležitých telefonátov. Takto postupujte niekoľkokrát do týždňa. Nespite, ale hľadajte príležitosti na brigádnickú výpomoc či dobrovoľníctvo.

Doma sa ľady len ťažko pohnú a v kolektíve je vždy viac hláv aj rozumu. Možno vám pomôže sa len viac zamyslieť nad príčinou straty zamestnania. Nebolo to podmienené vaším temperamentom a náhodou ste počas roka nemuseli meniť niekoľkokrát pracovisko? Potrápte trochu vlastné svedomie, na škodu to rozhodne nebude.

Foto: pixabay.com