Svet kresťanstva 18. september 2019

Vyber mobil, ideme sa modliť

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Breviár oslavuje vo virtuálnom priestore už 20. narodeniny. Medzi veriacimi sú populárne aj ďalšie mobilné aplikácie.
Breviár oslavuje vo virtuálnom priestore už 20. narodeniny. Medzi veriacimi sú populárne aj ďalšie mobilné aplikácie.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Vyber mobil, ideme sa modliť
Foto - Postoj/Andrej Lojan

Neponúka aktuálne informácie ani zábavu, no i tak patrí medzi najsťahovanejšie slovenské aplikácie. Aj vďaka nej veriaci objavili modlitbu, ktorú sa kedysi modlili len kňazi. Tí za jej vývojárov odslúžili už nejednu omšu. Napríklad aj z vďaky, že si už na cesty nemusia baliť ťažkú „tehlu“.

Programátorská výzva

Začínala jeseň, keď v roku 1999 čerstvý absolvent bratislavskej matematicko-fyzikálnej fakulty Juraj Vidéky nastúpil na civilnú službu. „Na vojenčinu som sa necítil, a keďže som chcel svojej alma mater splatiť vzdelanie, ktoré mi dala, rozhodol som sa robiť informatika na rektoráte,“ spomína dnes už štyridsiatnik Vidéky.

Keďže na „civilke“ mal dostatok voľného času, rozmýšľal, ako ho rozumne využiť. Z mládežníckych stanovačiek mu v mysli utkvela modlitba breviára, ktorú sa modlili v rámci akéhosi duchovného spestrenia.

Breviár, alebo presnejšie liturgia hodín, je súbor hymnov, žalmov, biblických čítaní a úryvkov z diel cirkevných otcov, ktoré sa kňazi, rehoľníci a rehoľníčky modlia počas jednotlivých častí dňa.

„Keďže ide o pomerne zložitý systém textov s rôznymi alternáciami, bola to pre mňa zaujímavá programátorská výzva. Dá sa to celé umiestniť na internet tak, aby mal k tomu prístup ktokoľvek? Aby si kňaz, ktorý ide napríklad na výlet s mladými, vedel vytlačiť len zopár strán, ktoré bude počas tých dní potrebovať, a nemusel vo vaku nosiť celú knihu,“ vysvetľuje rodák z Trenčína, ktorý ako aktívny turista rozumel tomu, čo pre ramená znamená každé kilo navyše.

Prvým krokom bolo dostať tlačené texty do online podoby. Pri dnešných technologických možnostiach sa človek len pousmeje nad tým, že najschodnejšou cestou bolo prepisovanie z knihy do počítača. „Pomáhali mi s tým rôzni ľudia, za čo si zaslúžia aspoň takéto verejné poďakovanie. Pamätám si napríklad na snúbenecký pár, ktorý si zaumienil počas prípravy na prijatie sviatosti manželstva prepísať časť breviára – jeden diktoval, druhý písal,“ spomína Vidéky, ktorý medzičasom absolvoval diaľkové štúdium teológie.


Autor stránky Breviar.sk Juraj Vidéky. Foto - Postoj/Andrej Lojan

V priebehu roku 2000, kedy cirkev slávila svätý rok, sa Vidékymu podarilo spracovať a na doménu breviar.sk umiestniť ranné chvály a vešpery.

Ani po odchode z civilnej služby do zamestnania, kedy už bolo času pomenej, sa nevzdal svojej vízie – postupne na internete pribúdalo invitatórium, modlitby cez deň, kompletórium a posvätné čítania.

„Celý tento projekt vznikal tak, ako mnoho iných nadšeneckých projektov v 90. rokoch, keď sa ľudia netrápili s autorskými právami. Nezamýšľal som sa ani nad tým, čo na to celé povie cirkev, biskupi, to všetko som začal riešiť až neskôr,“ usmieva sa otec virtuálneho breviára a ďalších štyroch reálnych detí.  

Jedným z takýchto nadšencov bol aj Matúš Brilla, ktorý takisto ešte v 90. rokoch začal na internet umiestňovať Sväté písmo, dokumenty katolíckej cirkvi, liturgický kalendár či liturgické čítania.

A aj keď zosnulý biskup Vladimír Filo, v tom čase predseda liturgickej komisie Konferencie biskupov Slovenska, počas stretnutia s Vidékym len nechápavo krútil hlavou, načo je to celé dobré, KBS si postupom času všetky spomenuté projekty adaptovala, začala ich aktívne podporovať a dnes sú subdoménami oficiálnej stránky kbs.sk.

Už štyri roky hájime vaše postoje:

Denník Postoj vznikol v septembri 2015, aby chránil konzervatívne hodnoty a vyvažoval spoločenskú debatu. Robíme to radi a naplno už od začiatku, preto ak radi čítate naše články, podporte nás teraz. 

  

Aj vašich 5 eur mesačne výrazne pomôže k vzniku ďalších našich článkov.
Ďakujeme, redakcia denníka Postoj.

Viac o podpore nájdete na podpora.postoj.sk

Od mobilu späť ku knihe

Prelomovým pre internetový breviár bol rok 2011, keď vďaka informatikovi Richardovi Královičovi vznikla aplikácia pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android a o dva roky neskôr aj pre iOS.

Používatelia, ktorých neustále pribúdalo, už nepotrebovali počítač s internetom, ale celý breviár mali poruke vo svojom mobilnom telefóne. Navyše, čo je oproti niektorým zahraničným verziám veľkou výhodou, slovenská aplikácia funguje aj offline.

Dodnes androidová aplikácia zaznamenala viac ako 100-tisíc stiahnutí, v prípade iOS sú počty približne štvrtinové.

Päť mobilných aplikácií užitočných pre veriacich

Holy Bible
. Nedajte sa zmiasť anglickým názvom, vývojárom slovenského prekladu Svätého písma je autor aplikácie Breviár Richard Královič.

Lekcionár. Liturgický kalendár a biblické čítania na celý liturgický rok.

Časoslov. Aplikácia určená na modlitbu kontinuálneho posväcovania času v byzantskom obrade.

Zamyslenia. Povzbudivé myšlienky na každý deň.

Pro-life modlitby. Aplikácia k modlitbovej a pôstnej reťazi Národného pochodu za život 2019.


Ďalšími míľnikmi boli česká a maďarská jazyková mutácia. „A do dvoch rokov by mohla pribudnúť aj latinčina, spolu s jedným spolupracovníkom na tom postupne pracujeme,“ prezrádza Vidéky, ktorého zápal pre modlitbu breviára neopúšťa ani po dvadsiatich rokoch.

Prečítajte si
Možno slúžiť omšu s iPadom? Biskupi vravia nieZdieľať

„Podstatnou súčasťou breviáru sú žalmy, o ktorých svätý Ambróz povedal, že niet pre človeka lahodnejších slov. Pre tých, ktorí poznajú žalmy len z kostola, môže byť prekvapením, aké sú tieto texty moderné. Dotýkajú sa existenciálnych situácií, v ktorých človek Boha nielen chváli, ale sa s ním aj háda a sporí,“ uvažuje informatik – teológ.

Na breviári ho oslovuje aj to, čo nejednému vyznávačovi postmoderného chaosu prekáža – poriadok a disciplína. „Čím som starší, tým viac si uvedomujem význam starého latinského príslovia: Človeče, zachovaj poriadok a poriadok zachová teba. Pravidelnosť a stabilita sú dôležité aj v duchovnom živote. Niekedy by sa človek modlil rád, dlho a vlastnými slovami, niekedy by sa modlil rád, ale nemá čas a niekedy sa mu modliť vôbec nechce. Práve breviár je zárukou udržiavania potrebného modlitbového poriadku a návyku.“

Aj vďaka reakciám kňazov, ktorí sa mu z času na čas ozvú, si uvedomuje, že breviár je naozaj spoločnou modlitbou celej cirkvi. „Najviac ma dojímajú tie reakcie, v ktorých sa kňazi priznávajú, že aj vďaka tejto aplikácii znovu objavili hĺbku modlitby breviára. A že sa postupne vrátili aj k jeho knižnej verzii,“ uzatvára Juraj Vidéky. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia