Meno nového majiteľa televízia nezverejnila. Saudská Arábia už medzičasom zakúpila novú nehnuteľnosť pre svoj konzulát. Nachádza sa v istanbulskom obvode Sariyer, kde sídli aj konzulát USA, uviedla panarabská spravodajská televízia al-Džazíra.

Saudská Arábia sa snaží predať aj budovu rezidencie, ale zatiaľ nenašla žiadneho kupca, dodala televízia. Novinár Dž. Chášukdží, ktorý zvykol kritizovať saudskoarabskú vládnu dynastiu, žil v USA a pracoval pre Washington Post, sa 2. októbra 2018 dostavil na konzulát svojej krajiny v Istanbule kvôli dokladom potrebným pre svoju svadbu. Na konzuláte však došlo k jeho vražde.

Novinárovo telo sa dosiaľ nenašlo. Podľa správ tureckých médií bolo rozštvrtené, potom spálené a zvyšky rozpustené v kyseline. Nemenované zdroje pre televíziu al-Džazíra uviedli, že existujú nepriame dôkazy o tom, že Chášukdžího ostatky boli spálené v záhrade rezidencie generálneho konzulátu vzdialenej asi 300 metrov od budovy, kde bol zavraždený.

Turecký denník Sabah minulý týždeň zverejnil úryvky z nahrávky rozhovoru medzi Dž. Chášukdžím a členmi saudskoarabského komanda, ktorí ho následne zabili. Sú to novinárove posledné slová.

Niektoré podrobnosti z nahrávky, na ktorej je zachytená novinárova smrť, boli už aj v správe osobitnej spravodajkyne OSN pre ľudské práva Agnes Callamardovej zverejnenej v júni tohto roku.

A. Callamardová vtedy odporučila začať v súvislosti s vraždou Dž. Chášukdžího vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva. Celý prípad označila za „mimosúdnu popravu“.

Saudská Arábia spočiatku Dž. Chášukdžího smrť popierala, ale neskôr priznala, že bol zabitý. V súvislosti s prípadom Rijád postavil pred súd 11 podozrivých. Princ M. bin Salmán popiera, že by s kauzou mal čokoľvek spoločné.

Vražda Dž. Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.