Ako sa postarať o záhradný nábytok po sezóne

0 1 305

Slnečných lúčov postupne ubúda a to znamená, že prišiel čas na ošetrenie a uskladnenie záhradného nábytku, ktorý nám počas celej letnej sezóny spríjemňoval chvíle oddychu a pohody.


Zdroj foto: pixabay.com/rhyslud

Pri ošetrovaní a uskladňovaní záhradného nábytku je kľúčové to, z akého materiálu je vyrobený. Medzi obľúbené materiály patria drevo, plast, ratan, hliník, bambus či ušľachtilé kovy. Ako zazimovať záhradný nábytok z najpoužívanejších materiálov, ak nie je k dispozícii priložený návod od výrobcu?

Plastový záhradný nábytok

Ak máte v záhrade či na terase klasické plastové stoličky a stôl, pretože sa ľahko prenášajú a sú cenovo dostupné, pri ich údržbe sa nenarobíte. Po sezóne totiž stačí plastový záhradný nábytok umyť vodou, poprípade pridať vhodný čistiaci prostriedok, a nechať vysušiť. Potom by mal nábytok putovať do pivnice alebo do garáže, pretože je náchylný najmä na poškodenie mrazom. 

Drahší plastový nábytok, vyrobený napríklad z lisovaného plastu imitujúceho ratan, môže byť podľa výrobcov vonku po celý rok, pretože dobre odoláva výkyvom počasia i UV žiareniu. Vydržať by mal teploty do mínus 10 – mínus 40 stupňov Celzia v závislosti od použitého plastu. To znamená, že tieto parametre si treba overiť, ideálne už pri kúpe záhradného nábytku z umelého ratanu. Ak nie ste si istí alebo nechcete riskovať, skladujte ho v garáži či na povale.


Zdroj foto: pixabay.com/MabelAmber

Kovový záhradný nábytok

Ak ste si zakúpili kvalitný hliníkový záhradný nábytok či nerezový nábytok, nemusíte si s jeho zazimovaním robiť žiadne starosti. Je totiž odolný voči nástrahám počasia. 

Ak sa však na vašej záhrade udomácnil oceľový záhradný nábytok so slabšou protikoróznou úpravou, ošetrite ho vhodným nehrdzavejúcim náterom alebo voskom na automobily.


Zdroj foto: pixabay.com/TryJimmy

Drevený záhradný nábytok

Po sezóne je vhodné, ba priam nutné, drevený záhradný nábytok zbaviť špiny a nečistôt napríklad jemným kartáčom a následne ho ošetriť olejom na to určeným. Pri uskladnení dreveného záhradného nábytku treba rozlišovať, z akého dreva sú stôl a stoličky vyrobené. 

Ak ide o smrekové, borovicové či dubové zostavy záhradného nábytku, tie sú počas zimných mesiacov náchylné na poškodenie povrchovej vrstvy. Vyskytnúť sa môžu aj plesne, prípadne znehodnotenie škodcami. Takýto záhradný nábytok patrí mimo sezóny do chladných a dobre vetraných pivníc. 

Záhradný nábytok z tvrdých exotických druhov dreva ako teak či eukalyptus je oveľa odolnejší. No ak sa chcete z neho tešiť dlhšie a túžite po tom, aby si udržal príťažlivý vzhľad a to najmä farbu, prikryte ho na zimu plachtou alebo aspoň odložte pod strechu.

Zdroj foto: pixabay.com/cocoparisiene

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.