Sex po pôrode: Povestných šesť nedieľ?

Petra Hladká | 18. september 2019
Sex po pôrode: Povestných šesť nedieľ?

Narodením bábätka sa stávame matkami, ale ostávame ženami. So všetkým, čo k tomu patrí.

Ak ste mali rizikové tehotenstvo, veľavravné pohľady od partnera sú u vás po pôrode pravdepodobne na dennom poriadku. A čím ste bližšie ku skončeniu šestonedelia, tým je ťažšie im odolať. Kedy môže žena po pôrode opäť začať pohlavne žiť?  

Šesť nedieľ

„Šesť nedieľ od pôrodu bolo nie nadarmo oddávna považované za obdobie, kedy sa „netreba dotýkať ženy“. V oblasti sexuality je nutné poznamenať, že zmeny počas tehotenstva, pôrodu a následne šestonedelia môžu viesť aj k zmenám v oblasti sexuality.

Časť žien pri prvom pohlavnom styku po šestonedelí udáva ťažkosti so suchosťou (teda nedostatočnou lubrikáciou), čo môže viesť k bolestivosti a tiež k problému uvoľniť sa a následne dosiahnuť orgazmus. Určite netreba zabúdať na vytekanie mlieka z prsných bradaviek pri sexuálnej stimulácii, či vzrušení.  V prípade rodičiek, kde bola ruptúra hrádze po pôrode s následným väčším šitím, môžu tieto problémy pretrvávať aj po šestonedelí – a preto je nutné pristupovať k začatiu sexuálneho života po šestonedelí individuálne,“
hovorí skúsený lekár, MUDr. Milan Matta, gynekológ a pôrodník  FNsP J. A. Reimanna v Prešove.

Sex po cisárskom reze

Ak vaše bábätko prišlo na svet cisárskym rezom, mali by ste byť ešte opatrnejšia.

„Je nutné brať ohľad na prítomnosť jazvy na brušnej stene a sexuálna aktivita by nemala viesť k zvýšeniu tlaku na túto oblasť. Všeobecne sa odporúča, aby bol prvý sexuálny kontakt v rovine predohry a masáže. V literatúre nachádzame odporúčania na cviky panvového dna tzv. Kegelove cviky, ktoré môžu pomôcť k prinavráteniu funkčnosti panvového dna, ktoré je úzko spojené so sexualitou ženy,“ uzatvára gynekológ.

Šestonedelie je zvláštny čas

„Šestonedelie je špecifickým obdobím, počas ktorého sa organizmus ženy vracia do stavu pred otehotnením. Určité zmeny hlavne na pôrodných cestách už ostanú natrvalo. Pri cisárskom reze je samozrejmá prítomnosť jazvy, a to nielen na brušnej stene, ale i na maternici, ktorá môže byť hlavne v ďalšom tehotenstve prekážkou spontánneho pôrodu,“  vysvetľuje MUDr. Milan Matta, podľa ktorého je po šestonedelí čas začať myslieť aj na antikoncepciu. „Zvyčajne v závislosti od intenzity dojčenia po šestonedelí nastupuje menštruačný cyklus. Netreba zabúdať, že žena môže otehotnieť aj v čase dojčenia,“ hovorí lekár. 

Žena počas šestonedelia zistí, že dokáže zvládnuť viac, ako si dovtedy myslela. Je matkou, ženou a hlavne sama sebou – aj s ovísajúcim bruchom, naliatymi prsníkmi a odrastenými vlasmi... Aj s problémami, ktoré so sebou priniesol zázračný stav zrodenia nového života. Dôležité je neváhať a v prípade komplikácií vyhľadať odborníka. Bez ohľadu na to, či potrebujeme vyliečiť telo alebo dušu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: