Ceny ropy prudko vyleteli po sobotňajšom útoku na ropnú infraštruktúru v Saudskej Arábii a ocitli sa na štvormesačných maximách.

Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy, pričom útoky zasiahli najdôležitejšie miesta jej ropného priemyslu. Ropné zariadenia Abkajk a Churajs sú priamo zodpovedné za zhruba päť percent globálnej dodávky ropy.

V sobotu ráno tam vypukol požiar po tom, čo ich zasiahli strely z bezpilotných lietadiel. Analytici dopad útoku označujú za rozsiahlejší, ako bol prípad Kuvajtu a Iraku v auguste v roku 1990 či Iránu v roku 1979. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila jemenská povstalecká skupina Jemenskí húsíovia. Americký minister zahraničia Mike Pompeo zo zodpovednosti obvinil Irán a na Twitteri uviedol, že nie sú žiadne dôkazy o tom, že by údery prišli z Jemenu.

Výpadok chce kráľovstvo vykryť čerpaním z ropných zásob spoločnosti Saudi Aramco. Štátna ropná firma by podľa zdrojov CNBC mala byť schopná pokryť zhruba tretinu svojej bežnej kapacity. Zo zásob môže čerpať na krytie bežných dodávok 35 až 40 dní.

Útok na ropné zariadenia spoločnosti Saudi Aramco pritom uvrhol svetový ropný trh do stavu, ktorého sa všetci obávali. Vynútené zníženie produkcie ropy o 5,7 milióna barelov denne, čo zodpovedá asi polovici saudskoarabskej dennej ťažby, je nebezpečnou situáciou, v ktorej sa ukáže, ako citlivý ropný trh v skutočnosti je. Udalosť podľa analytikov určite spôsobí rast cien ropy. Dĺžka uzávery a presný rozsah škôd, ktorý tiež ešte nie je známy, sa odrazí aj na cene.

V pondelok cena prudko vzrástla, a to o zhruba desať percent. Ropa tak bola najdrahšia od mája. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa predával po 61,84 dolára a cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila na 68 dolárov za barel.

Podhodnotená platina

Na rozdiel od zlata a striebra má

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa