Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda pre okres Svidník rozdelila takmer 1,3 milióna eur

Na snímke uprostred predseda vlády SR Peter Pellegrini a ďalší členovia vlády SR počas výjazdového rokovania vlády v Giraltovciach v okrese Svidník 17. septembra 2019. Foto: TASR

Pôvodne plánovanú sumu jeden milión eur počas rokovania kabinet zvýšil.

Giraltovce 17. septembra (TASR) – Vláda SR počas utorkového výjazdového rokovania v Giraltovciach rozdelila pre dve mestá a obce okresu Svidník takmer 1,3 milióna eur. Pôvodne plánovanú sumu jeden milión eur počas rokovania kabinet zvýšil. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté okresy. Uvoľnené majú byť do 31. októbra.

"Nad pôvodne plánovaný milión eur bolo podporené mesto Svidník sumou 100.000 eur na vybudovanie denného stacionára. Samozrejme, je to menšia časť, väčšiu časť bude dávať mesto, ale prispeli sme aj takouto čiastkou, aby sa stacionár rozbehol. Je to mestský stacionár. Plus mesto Svidník dostane 40.000 eur na rekonštrukciu a dobudovanie Domu európskej kultúry," uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).



Mesto Giraltovce získalo podľa jeho slov príspevok vo výške 80.000 eur na výťah a bezbariérový vstup do domu kultúry. "Sumou 20.000 eur sa prispeje Základnej umeleckej škole v Giraltovciach. Myslím si, že všetci ste ich mali možnosť vidieť, ale hlavne počuť. Podporili sa aj dve obce, najväčšia obec v kraji, Kračúnovce. Pre povodne tam boli zničené miestne komunikácie. Bola podporená sumou 40.000 eur a takisto na havarijný stav komunikácií v obci Hrabovčík bola zvýšená suma o 13.000 eur," doplnil Raši.

Ako povedal, ide o veľmi špecifický okres, ktorý má 66 obcí a dve mestá. "Z toho štyri obce sú do 20 obyvateľov, 19 obcí je do 100 obyvateľov, iba dve obce sú nad 1000 obyvateľov. Preto aj návrh zo všeobecnej pokladničnej správy o rozdelení milióna obsahuje viac ako 100 položiek," skonštatoval Raši.

Mesto Svidník získalo z pôvodne plánovaného milióna eur 300.000 eur na zastrešenie zimného štadióna. Giraltovce získali 25.000 eur na rozšírenie tepelných rozvodov v materskej škole, rovnaká suma pôjde aj na modernizáciu školskej jedálne pri Základnej škole na Budovateľskej ulici. Na rekonštrukciu verejných svietidiel v miestnej časti Francovce mesto získalo 10.000 eur a na ukončenie environmentálnej záťaže na ulici Na Serpentínach zas finančnú čiastku 15.000 eur. Na rekonštrukciu chodníkov a odstavných plôch v Giraltovciach smeruje 50.000 eur.

Viaceré obce získali finančné príspevky na rekonštrukciu obecných úradov a domov kultúry i na obnovu miestnych ciest a komunikácií. Financie získali aj viaceré cirkvi, športové kluby a zväzy či občianske združenia.

Vláda bude v stredu (18. 9.) zasadať v obci Čaňa v okrese Košice-okolie.