Rodič vs. internet: 10 zlatých pravidiel, ktoré vám pomôžu vyhrať

Deti na tablete
Deti na tablete
Zdroj: Unsplash
GALÉRIA
Každý rodič v súčasnosti vie, že internet okrem užitočných informácií prináša aj nebezpečenstvo. Nástrahy, na ktorých prekonanie naše staré matere dobrú radu nepoznajú. Preto je dôležité si osvojiť niekoľko zásad, ktoré ochránia naše deti pred nevhodným vplyvom internetu.

Nevinné, naivné, neskúsené a veľmi vnímavé. Také sú deti. Práve tieto vlastnosti však z detí robia aj najľahší terč. Nevedia ešte úplne rozlišovať medzi realitou a technologickou fikciou. Najmä to je dôvod, prečo by nemali mať neobmedzený prístup k zákutiam internetu.

Pri výchove sa musíte pozerať na online svet komplexne. Treba dbať na nielen vhodný obsah, ale aj čas strávený v online svete. Najdôležitejšie je však uvedomiť si, že technológie nenahrádzajú rodičov a internet bez dohľadu rodiča nemá výchovnú funkciu.

Aké sú teda opatrenia, ktoré môžeme vykonať v snahe ochrániť naše ratolesti pred neželaným vplyvom internetu? Dobrým začiatkom a prvým krokom k dobrému "technologickému rodičovstvu" je stanovenie a dodržiavanie týchto desiatich zásad:

Zásada 1: Budujem zdravé vzťahy

Venujem svojmu dieťaťu pozitívnu pozornosť a lásku každý deň. Som si vedomý toho, že vzťahy s ľudskou bytosťou nenahradí žiadna aplikácia.

Zásada 2: Nenechávam výchovu na technológie

Uvedomujem si, že som pre dieťa vzorom, dieťa moje správanie týkajúce sa technológií napodobňuje.

Zásada 3: Stanovím jasné pravidlá 

Skôr ako dám svojmu dieťaťu do rúk technológiu (mobil, tablet, počítač…), dohodnem si s ním pravidlá používania, časový limit a možné následky porušenia týchto pravidiel.

Zásada 4: Určím balans medzi online a offline aktivitami dieťaťa

Dbám na celkový vývin osobnosti dieťaťa, uvedomujem si, že technológie sú súčasťou jeho sveta, no nie jedinou. Starám sa o to, aby malo moje dieťa dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, rozvíjalo vzťahy v kolektíve a využívalo variabilné pomôcky v učení a vzdelávaní.

Zásada 5: Sú miesta, kam technológie nepatria

Pestujem od detstva správne návyky dieťaťa. Napríklad, že zo spálne a stravovania s rodinou robím nedigitálnu zónu.

Zásada 6: Mám prehľad o online aktivitách dieťaťa

Uvedomujem si, že som zodpovedný za svoje dieťa a za to, čo na internete robí, preto mám mať stabilný prehľad, čo a kde dieťa robí.

Zásada 7: Vždy sprevádzam dieťa online svetom

Primerane veku dieťaťa vysvetlím, že internet je svet, v ktorom potrebuje moje sprevádzanie. Pri dieťati do 10 rokov sedím v jeho blízkosti, keď browsuje internet.

Zásada 8: Poznám prihlasovacie údaje dieťaťa 

Dieťa sa so mnou musí poradiť, ak si sťahuje z internetu čokoľvek nové do svojho zariadenia (aplikácia, hra, hudba a i.) alebo si vytvára nový prístup kdekoľvek na internet. Rodič má vedieť všetky prístupové hesla dieťaťa (aj u teenagera).

Zásada 9: Viem, čo moje dieťa baví a čo je trendy

Zaujímam sa o to, čo je „in“ v digitálnom svete môjho dieťaťa, vypočujem si, čím žije, čo ho baví, spoločne sa rozprávame o tom, čo mu to dáva a diskutujem s ním o kvalitnom využití jeho času.

Zásada 10: Ukazujem dieťaťu aj edukatívnu funkciu internetu

Dávam dieťaťu alternatívy pozitívneho využitia internetu, hlavne v jeho učení, rozvíjaní záujmov, ktoré má, technologických zručnostiach, ako je ovládanie klávesnice 10-prstovým prstokladom a pod.

Viac dôležitých informácií a rád o technologickom rodičovstve nájdete aj na portáli detinanete.sk , ktorý vám prináša Orange.

Podobné články



MÔŽE VÁS ZAUJÍMAŤ