Rekonštrukciu mosta v Leviciach zastavili zistené konštrukčné poruchy

Rekonštrukciu mosta v Leviciach, ktorý je súčasťou štátnej cesty I/51, komplikujú zistené závažné konštrukčné poruchy. Po odkrytí nosných častí mosta a mostného zvršku zástupcovia zhotoviteľa, objednávateľa, autorského i stavebného dozoru skonštatovali, že stavebné práce na porušených konštrukciách musia byť pozastavené.
„Nie je vylúčené, že v konštrukcii mosta môže dôjsť ku krehkým poruchám, v dôsledku ktorých môže nastať samovoľná deštrukcia mosta bez predošlých príznakov,“ informovalo vedenie mesta. Ostatné práce môžu pokračovať v obmedzenom režime. Rekonštrukcia mosta sa začala 25. mája, na stavbe boli doteraz zrealizované stavebné práce v celkovej hodnote 445.300 eur.
Zástupcovia zhotoviteľa, objednávateľa, autorského i stavebného dozoru a odborníci z odboru mostných konštrukcií sa zhodli na vykonaní zaťažkávajúcej skúšky a jej následného posúdenia. Výsledky posúdení by mali byť spracované do konca septembra tohto roka. Na ich základe posúdi projektant jestvujúci projekt zosilnenia pilierov a základov. Ak nepríde k zmene, zhotoviteľ bude pokračovať v prácach na základoch a stĺpoch podľa pôvodnej projektovej dokumentácie.
Projektant spracuje projektovú dokumentáciu úpravy konštrukcie v oblasti úložných prahov vrátane ložísk a výstuže nad úložnými prahmi. Prvé výkresy potrebné k začatiu prác na úpravách spodnej stavby predloží do polovice októbra. Po obdržaní projektovej dokumentácie začne zhotoviteľ so stavebnými prácami na úprave spodnej stavby mosta. Po naprojektovaní zmien zároveň zhotoviteľ predloží aktualizovaný harmonogram prác.
Slovenská správa ciest uzatvorila zmluvu s úspešným uchádzačom verejného obstarávania na Rekonštrukciu mostov ciest I. triedy, II. fáza v Nitrianskom a Trnavskom kraji vo februári tohto roka. Na základe zmluvy so skupinou dodávateľov Strabag – pozemné inžinierstvo a staviteľstvo, Strabag a Inpek Holding sú náklady na rekonštrukciu mosta v Leviciach vyčíslené na viac ako 5,3 milióna eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy