Časť ľudí nebude platiť koncesionárske poplatky, schválili poslanci

TA3 SITA TASR
17.9.2019 11:39

Parlament schválil zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov a poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Koaličná SNS to navrhovala v novele zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska.

"Tieto fyzické osoby sú v mnohých prípadoch ohrozené rizikom chudoby, preto sa domnievame, že platenie koncesionárskych poplatkov aj v polovičnej sadzbe je od týchto osôb vzhľadom na možné negatívne sociálne dôsledky nevhodné," tvrdia poslanci SNS. „SNS od začiatku hovorí, že verejnoprávny rozhlas a televízia môžu fungovať aj bez koncesionárskych poplatkov,“ uviedol predseda národniarov Andrej Danko. Seniori nebudú platiť koncesionárske poplatky od budúceho roka.

Základná sadzba za služby poskytované RTVS je pre domácnosť 4,64 eura mesačne. Polovicu, teda 2,32 eura mesačne, platia dôchodcovia (starobní, invalidní, vdovskí a sirotskí) a poberatelia dávky v hmotnej núdzi. Od povinnosti platiť úhradu je plne oslobodený platiteľ, ak žije v domácnosti s osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má v domácnosti trvalý pobyt, alebo sám je ťažko zdravotne postihnutý. Zákon vymedzuje aj zamestnávateľov oslobodených od povinnosti platiť úhradu, napríklad školy, nemocnice či hospice.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov bude mať na rozpočet dopad osem miliónov eur. V rozprave k návrhu novely to uviedol poslanec za OĽANO Eduard Heger. „Zatiaľ sme sa nedozvedeli, z čoho to chcete zaplatiť. Ale tiež ma zaujíma, prečo predkladáte takýto návrh práve teraz, keď sa blížia voľby," pýtal sa Heger. Podľa neho mohla SNS prísť s týmto návrhom hneď v prvý rok vládnutia. „Suma z hľadiska pomoci ľuďom je zanedbateľná, aj keď dôchodcov poteší asi každé euro," dodal Heger.

Andrej Danko by chcel v budúcnosti zrušiť koncesionárske poplatky všetkým. „Ide o osem miliónov eur, ktoré ovplyvnia rozpočet RTVS. Vykompenzujú sa z príjmov štátu. Verejnoprávny rozhlas a televíziu by mal financovať štát," vysvetlil Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok