E. Snowden neúspešne žiadal Francúzsko o azyl už v minulosti. Naposledy jeho žiadosť odmietol predchodca E. Macrona Francois Hollande. V dobe, kedy sa snažil nájsť útočisko pred vládou Spojených štátov v zahraničných krajinách, jeho žiadosti nevyhovela žiadna z nich s výnimkou Ruska.  

V USA je obvinený v súvislosti s únikom informácií, zo špionáže a krádeže vládneho majetku. Aj napriek tomu, že Rusko sa zatiaľ E. Snowdena nechystá vydať do rúk Spojeným štátom, jeden z najznámejších whistleblowerov vyjadril želanie, aby mu E. Macron vyšiel v ústrety a udelil mu azyl vo Francúzsku.

Pomocou údajov, ktoré E. Snowden zozbieral a uverejnil, sa mu podarilo upozorniť aj na reálnu moc špionážnej Aliancie s označením Five Eyes, ktorá zaznamenáva enormné množstvá súkromných údajov. Zo správ E. Snowdena v tej dobe vyplynulo, že spomínaná špionážna aliancia, ktorú tvoria USA, Spojené kráľovstvo, Kanada, Austrália a Nový Zéland, systematicky špehovala svojich občanov.

E. Snowden zároveň dodáva, že smutným faktom je, že jediným miestom kde môže americký whistleblower otvorene hovoriť, nie je Európa, ale Rusko.

E. Snowden tieto slová povedal v pondelkovom rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu France Inter. Rozhovor bol odvysielaný pred zverejnením Snowdenovej knihy pamätí, ktorá vyjde v utorok v približne 20 krajinách vrátane Francúzska. Americký whistleblower chce vo svojej knihe podrobne vysvetliť, ako a prečo sa rozhodol uverejniť prísne tajné dokumenty.