Ivka v 24. tt – Z ničoho nič sa váha zbláznila

Váha je niečo, čo si kontroluje asi každá tehotná žienka, aby mala prehľad. Či priberá, alebo chudne. Či sa jej váha nemení, alebo áno. Treba si to kontrolovať, aby sme mali prehľad. Aby dieťatko malo dostatok všetkých živín a aby nám to neublížilo. Predsa len sa chceme po narodení starať o dieťatko a nie tráviť čas v nemocnici s podvýživou, infúziami a nebyť schopné venovať sa drobcovi v jeho prvé dni života.

img_20190908_170537-1100x618.jpgCelá galéria 40 Zdroj: archiv blogerky

Ako sa to začalo u mňa?

Začalo sa to, pochopiteľne, v prvom trimestri, teda na začiatku tehotenstva. 1. trimester a celkovo začiatok tehotenstva bol pre mňa úplná hrôza. Žienky, ktoré čítate moje články, viete, že som mala veľké nechutenstvo a odpor k jedlu. Veľmi dlhý čas a nie a nie sa toho zbaviť.

Raňajky? Predtým som ich potrebovala na začiatku každého rána, kým začnem fungovať. Zrazu boli pre mňa smrť. Nemohla som nič ani cítiť. No zároveň som cítila taký hlad, až mi z toho bolo zle. Točila sa mi hlava, bola som unavená ešte viac ako za normálnych okolností. Chcela som zaplniť žalúdok aspoň čistou vodou, no ani to nešlo. Pri predstave, že vložím niečo do úst, sa mi dvíhal žalúdok. Veľakrát sa to skončilo tak, že som ani nezačala jesť a už som bola na návšteve toalety. A to rozhodne dosť nepríjemnej návšteve. Častej a zdĺhavej.

Každé jedlo som začínala obrovskou nechuťou a nútením sa. Predstava, že skončím v nemocnici na infúziách… V tomto stave??? No niečo nepredstaviteľné. Aby som trápila aj samu seba, aj blízkych naokolo, či budem v poriadku a konečne začnem jesť. Prvýkrát v živote som sa cítila, akoby som bola anorektička. Nikdy som k tomu nemala bližšie a dúfam, že už ani nebudem mať.

Obed a večera? Ani som poriadne nevedela, čo to je. A to som predtým pravidelne jedávala. U mňa to prebiehalo tak, že keď som sa už donútila dať do úst prvý kúsok, prežuť ho a prehltnúť, tak som sa snažila pokračovať a najesť sa čo najviac, tak aby som zas tak skoro nemusela jesť. No určite to žiadne prejedanie nebolo. Jeden rožok bol pre mňa maximum. Žalúdok sa mi preplnil a viac som do seba nedostala. Niekedy mi to prerušila aj náhla návšteva toalety a ocitla som sa zasa na začiatku.

Určite všetci poznáte ten pocit tesne pred vracaním. V ústach sa vám hromadia sliny, krúti sa žalúdok, začína sa točiť hlava. Viete, že to na vás už-už ide. Onedlho to pôjde von. Toto som mávala pravidelne, aj keď nič nešlo. O to to bolo zložitejšie. No najhoršie na tom bolo, že keď som bežala na toaletu s tým, že sa vyvraciam, tak vždy ma iba napínalo a nič nevyšlo. Bolelo ma z toho aj bruško.

Dospela som do štádia, že vždy, keď som bežala na „návštevu“, tak som sa modlila, aby som aj vracala. Samotné napínanie a iba trápenie bolo oveľa horšie, ako keď to dáte von a je dobre. Vtedy sa vám uľaví aspoň na chvíľu.

Čo vtedy robiť?

Vtedy je jednoznačne najlepšie, ak máte čas ísť si na chvíľu ľahnúť do postele, na gauč. Jednoducho sa vystrieť, zababušiť sa a aspoň na polhodinku oddychovať. Ak zadriemete, je to veľký úspech a len dobre. Potom sa prebudíte akoby do nového dňa. A zas idete od začiatku. Takto sa mi to celé dni, týždne opakovalo. Jediné, čo ako-tak som mohla a pomáhalo mi, bol čaj. Ten mi upokojil žalúdok aj celú „cestu“ doň, ktorá bola „návštevami“ dosť podráždená. Čaj som pila klasický tehotenský. Majú ho v každej lekárni. Naozaj výborný. No jedno balenie stojí skoro 2,50 €, takže som si našla aj lacnejšiu verziu, ktorá pre mňa bola vhodná. Je to kombinácia brusníc a ananásu. Ten som zas v Kauflande zohnala za pár šupov. Striedanie týchto dvoch čajíkov bol úplný ideál. Samozrejme, musíte ho vypiť teplý a nie vychladnutý. Vtedy nemá taký blahodarný účinok.

Druhý trimester

Všetky možné články na internete, publikácie atď. uvádzajú, že v 2.trimestri sa vám uľaví. Tieto problémy pominú a vy si môžete pokojne a radostne užívať tehotenstvo. Dokonca plnými dúškami. Jedno, čo viem určite, je, že každé tehotenstvo je iné. Neplatí všetko na každú ženu a s tým treba počítať. Tak aj bolo pri mne. Mne tieto problémy začali prechádzať až v poslednom období, tak od 22. týždňa tehotenstva. Takže ku koncu 2. trimestra.

Zvyk?

Ako som spomínala, mala som hlúpy zvyk v jedení. Keď sa dalo, zjedla som viac, aby som sa neskôr nemusela trápiť odznova. No a tak som pokračovala, aj keď som už mohla jesť normálne. Slané cez sladké, cez obed či večeru, jedno cez druhé.

Vyvrcholenie?

Vyvrcholenie…. bolo jedno krásne ráno pri pohľade na váhu. Oči mi pretočilo, aj dvakrát dookola. Skoro som zinfarktovala. Plus štyri kilá navyše za veľmi krátke obdobie. Nemysliteľné. To som už prehnala. A to som nejedla nejako nezdravo. Práve naopak, kopa zeleniny. Hoci je pravda, že aj dieťatko v tom období naberalo na hmotnosti, no toľko určite nevážilo.

Ponaučenie?

Nabudúce budem múdrejšia. Možno v ďalšom tehotenstve, ak bude prebiehať podobne. Keď vám už začne narastať apetít, treba ho hneď krotiť. Vysoké priberanie v tehotenstve teda nie je dobré ani pre vás, ani pre dieťatko. Zvýšená dýchavičnosť, nižšia ohybnosť, a takisto môžu nastať komplikácie ako napríklad tehotenská cukrovka. Na tú sme totiž v tehotenstve viac náchylné. Každá z nás chce, aby jej tehotenstvo prebiehalo bez komplikácií, v čo najlepšej forme a aby to čo najrýchlejšie ubehlo.

Proti nechutenstvu? Čaj! Čaj je jednoznačne liek, kopa spánku, pomenej jesť a častejšie. Snažiť sa piť tekutiny. Ideálne čistú vodu.

Proti prejedaniu? Určite čaj, veľa tekutín, aby ste neboli dehydrované, a možno sa vám podarí žalúdok zaplniť vodou a potom budete jesť menej. Jedlo si dávkujte v menších množstvách a viackrát za deň. Hlavne pravidelne. Vždy keď pocítite hlad, dajte si niečo malé. Ovocie, zeleninu. No nezabúdajte na hlavné jedlá.

Na záver

Žienky, prajem vám, aby ste mali naozaj aj z tejto stránky ideálne tehotenstvo a nepostihol vás ani jeden extrém. Respektíve, aby, keď už sa objaví, rýchlo odznel. Hmotnosť si strážte aj kvôli sebe. Po pôrode totiž budeme chcieť byť zas krásne, sexi a vzrušujúce pre našich chlapov a hlavne sa cítiť dobre samy pre seba. Keď toto nezvládneme, môžu nastať rôzne psychické bloky a problémy, po ktorých isto žiadna z nás netúži. Chceme sa venovať ako drobčekovi, tak aj partnerovi a rovnako sebe!

Príjemný deň vám prajem, žienky!

Ivka


Ivka je v 24. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

17.9.2019 12:15| autor: Redakcia Babywebu.sk

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist