Aktuálne 17. september 2019

Rusko a Bielorusko vytvoria konfederáciu, tvrdí ruský denník Kommersant

TASR
TASR
Ekonomické plány sa nijako nedotýkajú štátneho zriadenia oboch krajín ani ich obrany, bezpečnosti, vzdelávacieho a zdravotníckeho systému alebo vedy, píše Kommersant.
Ekonomické plány sa nijako nedotýkajú štátneho zriadenia oboch krajín ani ich obrany, bezpečnosti, vzdelávacieho a zdravotníckeho systému alebo vedy, píše Kommersant.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Rusko a Bielorusko vytvoria konfederáciu, tvrdí ruský denník Kommersant
Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas stretnutia 18. júla 2019 v Petrohrade. Foto TASR/AP

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Rusko a Bielorusko by mali od roku 2022 tvoriť konfederáciu, ktorá bude mať vyššiu mieru integrácie ekonomík ako Európska únia (EÚ).

V pondelok to uviedol ruský denník Kommersant po tom, ako sa jeho redaktori oboznámili s obsahom zatiaľ nezverejneného Programu spoločných krokov Bieloruska a Ruskej federácie s cieľom realizovať ustanovenia Zväzového štátu Ruska a Bieloruska, ktorý premiéri oboch krajín odsúhlasili ešte 6. septembra.

V programe sa podľa Kommersantu okrem iného píše o vytvorení spoločného daňového zákonníka, občianskeho zákonníka, majetkového súpisu, ako aj jednotnej regulácii trhov s ropou, zemným plynom a elektrickou energiou.

Od roku 2022 by tak obe krajiny mali vytvoriť "de facto konfederatívny štát" s mierou integrácie ekonomík "vyššou ako v prípade EÚ", zdôrazňuje Kommersant.

Moskva a Minsk sa podľa denníka zatiaľ nedohodli na spoločnej mene alebo spojení emisných bánk. Na druhej strane by mali obe krajiny v roku 2021 zaviesť spoločný register verejných zákaziek.

Program sa nijak nedotýka štátneho zriadenia oboch krajín ani ich obrany, bezpečnosti, vzdelávacieho a zdravotníckeho systému alebo vedy, píše Kommersant.

Slová denníka o vytvorení "konfederácie" medzitým podľa agentúry Interfax odmietla Natalľa Ejsmantová, hovorkyňa bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorá ich označila za "prázdne novinárske frázy".

Na margo dohody, ktorú na začiatku septembra odsúhlasili ruský premiér Dmitrij Medvedev a jeho bieloruský náprotivok Siarhej Rumas, uviedla: "V základoch akýchkoľvek procesov leží téza o nezávislosti Bieloruska a Ruska. To je sväté!"

"V procese integrácie podstupujeme tie kroky, ktoré majú ekonomické opodstatnenie. Nevytvárame žiadne spoločné orgány - na to krajiny nie sú pripravené," dodala.

Ejsmantová tiež zdôraznila, že odsúhlasený program sa skutočne stane programom, až keď ho podpíšu prezidenti oboch krajín a príjme ho na svojom decembrovom zasadnutí rada Zväzového štátu Ruska a Bieloruska (SGRB).

Bielorusko a Rusko sú zjednotené vo Zväzovom štáte Ruska a Bieloruska, ktorý však doteraz zväčša existuje iba na papieri. Ich armády majú úzke väzby, hoci Lukašenko odoláva úsiliu Ruska o posilnenie svojej vojenskej prítomnosti v Bielorusku, ktoré leží medzi Ruskom a štátmi NATO.

Bielorusko je členom Eurázijskej ekonomickej únie a Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, regionálnych zoskupení, ktoré podľa pozorovateľov používa ruský prezident Vladimir Putin na posilňovanie vplyvu Moskvy v postsovietskych krajinách a kontrovanie Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0