Aktuálne 16. september 2019

Podľa SaS ceny energií kvôli vláde stúpnu, ministerstvo to odmieta

TASR
TASR
"Odstránením alebo zmenou spôsobu financovania Ficových zásahov do cien energií by rodina s priemernou spotrebou elektriny 2,5 MWh ušetrila až 80 eur ročne," tvrdí poslanec za SaS Karol Galek.
"Odstránením alebo zmenou spôsobu financovania Ficových zásahov do cien energií by rodina s priemernou spotrebou elektriny 2,5 MWh ušetrila až 80 eur ročne," tvrdí poslanec za SaS Karol Galek.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Podľa SaS ceny energií kvôli vláde stúpnu, ministerstvo to odmieta
Poslanec NR SR Karol Galek (SaS) počas 34. schôdze NR SR 19. septembra 2018 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v pondelok obvinila Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zo zodpovednosti za zdražovanie cien energií. Podľa liberálov je za avizovaným zvýšením cien na budúci rok nielen rast ceny komodity na burze, ale tiež "politické zásahy". Rezort hospodárstva obvinenie označil za nezmysel.

"Občania Slovenska by mali vedieť, že cena energií stúpne aj na budúci rok. Nie je to však len z dôvodu rastu cien komodít na burze, ale aj pre množstvo politických opatrení, ktoré s cenami energií nesúvisia a vymyslel si ich Smer a jeho nominanti na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO)," uviedol predseda SaS Richard Sulík. Ministerstvo hospodárstva na čele s Petrom Žigom (Smer-SD) by podľa neho malo prevziať zodpovednosť za rastúce ceny energií a spraviť všetko pre to, aby boli ceny energií čo najnižšie.

Liberáli pripomenuli aj tvrdenie bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že ceny energií budú stabilné. SaS však upozornila, že ceny zostali stabilné, aj keď ich cena na trhoch klesala. "Odstránením alebo zmenou spôsobu financovania Ficových zásahov do cien energií by rodina s priemernou spotrebou elektriny 2,5 MWh ušetrila až 80 eur ročne. Firmám a podnikateľom by to ušetrilo tisíce eur," tvrdil poslanec za SaS Karol Galek.

Rezort hospodárstva obvinenia odmietol. "Tvrdiť, že za ceny elektriny môže vláda, je úplný nezmysel a svedčí to o vysokej miere dezorientácie predstaviteľov SaS," uviedol riaditeľ odboru komunikácie MH SR Maroš Stano. Ministerstvu hospodárstva tým podľa neho SaS pripisuje nadprirodzené schopnosti ovplyvniť dramaticky rastúce ceny elektriny na svetových trhoch.

"Faktom je, že ministerstvo hospodárstva a vláda odmieta návrhy SaS bezbreho liberalizovať ceny energií a preniesť zvýšené náklady na domácnosti, čo sa týka nielen elektriny, ale aj plynu. Aj pre súčasné kroky vlády a nezávislého regulátora ÚRSO, patria ceny energií pre domácnosti k najnižším EÚ," dodal Stano.

Rezort hospodárstva ale dodal, že uznáva objektívne vyššie ceny elektriny pre priemysel voči zahraničným konkurentom. Pre zvýšenie konkurencieschopnosti domácich výrobcov prišlo MH SR s kompenzáciou tarify za prevádzkovanie systému (TPS). Na základe novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie bude táto kompenzácia pre podnikateľov vyplatená výrobcom s energeticky náročnou výrobou. V súvislosti so signálmi o ochladení ekonomiky a možnými protikrízovými opatreniami podľa hovorcu zvažuje ministerstvo aj ďalšiu kompenzáciu nákladov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia