Sto nových miest v cirkevných materských školách

TRNAVA 16. septembra 2019 - Zrekonštruované priestory zajtra požehná trnavský arcibiskup, Mons. J. Orosch: v Piešťanoch o 11.00 hod. a v Trnave o 15.00 hod. Trnavská arcidiecéza zriadila cirkevnú materskú školu sv. Michala Archanjela na Vodárenskej ul. 78 v Piešťanoch a elokované pracovisko cirkevnej materskej školy sv. Alžbety na ul. T. Vansovej 1 v Trnave. Oba projekty boli financované z eurofondov v rámci programu IROP. Pri tejto príležitosti sme požiadali o krátky rozhovor riaditeľa Arcidiecézneho školského úradu, Jána Hallona.

Pán riaditeľ, otvárajú sa zrekonštruované priestory dvoch materských škôl. V akom stave sa nachádza cirkevné školstvo v Trnavskej arcidiecéze na začiatku nového školského roka?
V súčasnosti má Trnavská arcidiecéza zaradených v sieti škôl a školských zariadení SR 17 cirkevných škôl (materské, základné a stredné školy), 18 školských zariadení pri cirkevných školách (školské jedálne, výdajné školské jedálne, školské kluby detí, internát) a 17 elokovaných pracovísk cirkevných škôl. Okrem toho na území Trnavskej arcidiecézy pôsobí 5 cirkevných škôl a 6 školských zariadení, ktorých zriaďovateľom sú rehoľné spoločnosti.
 
Z akých zdrojov boli projekty obnovy materských škôl v Piešťanoch a Trnave financované?
Obidva projekty boli financované z eurofondov v rámci projektového zámeru na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl (programu IROP) a  z prostriedkov zriaďovateľa materských škôl Rímskokatolíckej cirkvi, Trnavskej arcidiecézy. V Trnave navyše podporili projekt aj rodičia cez O.Z. Dospelí pre deti. K tomu treba zarátať aj rozsiahlu brigádnickú aktivitu rodičov a dobrovoľníkov, ktorí veľmi pomohli pri upratovaní a zariaďovaní nových priestorov. V týchto materských školách sme vytvorili miesto pre vyše 100 detí. Vyslovujeme vďaka ministerstvu, arcidiecéze, rodičom, dobrovoľníkom a všetkým dobrodincom, ktorí nám pomohli.

Plánuje arcidiecéza nejaké nové projekty?
V krátkej dobe budeme realizovať projekt na Zlepšenie technického vybavenia odborných učební a knižníc na základných školách takisto z operačného programu IROP v Cirkevnej spojenej škole v Piešťanoch, na ktorom sa bude podieľať Trnavská arcidiecéza. Tiež zrealizujeme spojenie cirkevných škôl v Dunajskej Strede do Cirkevnej základnej školy s materskou školou sv. Jána apoštola. V dlhšom horizonte sme pripravení realizovať projekty na základe konkrétnych potrieb a samozrejme dostupných materiálnych prostriedkov.
 
Ďakujeme za rozhovor
 
facebook sharing button Zdieľaj
Sto nových miest v cirkevných materských školách

NOVINKY