Bankrot banky mečiarovských privatizérov ide po 20 rokoch do finále
17.9.2019 00:00
akt. 15.09.2020 05:30

Bankrot banky mečiarovských privatizérov ide po 20 rokoch do finále

Uložiť článok
Zo skrachovanej Slovenskej kreditnej banky si brali úvery aj firmy spriaznené s jej vedením, ktoré ich nikdy nesplatili.

Konkurz Slovenskej kreditnej banky (SKB) speje k definitívnemu záveru. Po takmer 20 rokoch by sa mohla uzavrieť jedna nepekná kapitola slovenskej ekonomiky.

Ako vyplýva z Obchodného vestníka, bratislavský krajský súd odklepol konečnú správu o speňažení majetku. Veritelia sa tak dočkajú po veľmi dlhom čase časti svojich peňazí.

Správkyni konkurznej podstaty Ingride Gyökeresovej sa podarilo získať celkovo 10,2 milióna eur, vrátane peňazí, ktoré zostali na účtoch banky.

Nižší výťažok z konkurzu

Po odrátaní nákladov na konkurz a odmenu pre správkyňu dostanú veritelia 8,5 milióna eur. To je výrazne menej, ako pôvodne očakávali. Ešte v roku 2002 Fond ochrany vkladov odhadoval výnos z majetku na 600 miliónov korún (20 miliónov eur).

Najhodnotnejšími aktívami SKB, ktoré sa podarilo predať, boli nehnuteľnosti vo Zvolene, Piešťanoch, Banskej Bystrici či Košiciach.

Zo získaných peňazí dostane najviac firma Chirana-Prema, a to až 1,6 milióna eur. Pôvodne spoločnosť požadovala až 3 milióny eur, ale súd jej túto sumu okresal o vyše polovicu.

Aj bývalý prezident

Ďalším veľkým veriteľom je Slovenská konsolidačná. Túto firmu vytvorila ešte prvá Dzurindova vláda, aby oddlžila problémové slovenské banky. Do nej putovali všetky nesplácané a problémové úvery. Konsolidačná dostane v rámci konkurzu vyše 600-tisíc eur.

Z výnosov predaja majetku SKB si nárokoval aj jej bývalý prezident Norbert Tenczer. Práve za jeho pôsobenia sa dostala banka do nútenej správy a nakoniec aj do konkurzu. Tenczer požadoval 262-tisíc eur. Tieto peniaze mu však správkyňa zamietla.

Banka pre vyvolených

Podľa analytika spoločnosti Finax Jána Jursu patrila SKB medzi pološtátne banky. Nešlo o nijako extra úspešný projekt. Prakticky slúžila len na jednu vec – vyberať peniaze pre svojich majiteľov vo forme úverov pre ich iné spoločnosti.

„Takto si majitelia a manažéri ‚zafinancovali‘ desiatky vlastných firiem, bežný podnikateľ mal problém dostať sa k úveru v tejto banke. Keď už banka nemala ďalšie peniaze na ‚financovanie‘ aktivít svojich oligarchov, prišiel druhý logický krok – obrovské úroky na vklady,“ priblížil Jursa.

Týmto chcela banka nalákať klientov a získať nové peniaze vo forme vkladov. V tejto fáze to analytik hodnotí takmer ako Ponziho schému.

Úverový boom

Do roku 1998 nebola Slovenská kreditná banka veľmi aktívna. Tesne pred koncom tisícročia ale naštartovala svoj úverový boom. Vo veľkom požičiavala spriazneným firmám. Vedenie napríklad odkleplo pôžičky Slovenským lodeniciam Komárno, Oravským ferozliatinárskym závodom alebo podnikom, ktoré vznikli na zvyškoch spoločnosti Chirana-Prema.

Ako uviedol týždenník Trend , tieto firmy a SKB boli majetkovo a personálne poprepájané so skupinou podnikateľov okolo Mariána Jančošeka a Františka Hodorovského. Veľkú časť týchto pôžičiek nikdy nesplatili.

Peniaze na záchranu sa nenašli

Banka síce oficiálne vykazovala kladné hospodárenie, avšak audítori poukazovali na ich nepresnosť. Keď začiatkom roka 2000 prišli ľudia z Národnej banky Slovenska (NBS) na kontrolu, našli ju už takmer bez kapitálu.

Na záchranu potrebovala odhadom zhruba 2 miliardy korún. Tie sa však už nenašli, a tak SKB musela ísť do nútenej správy a neskôr do konkurzu.

Bežné praktiky

V 90. rokoch vôbec nešlo o ojedinelý prípad. Podobným spôsobom hospodárili aj ďalšie finančné domy na Slovensku.

„Išlo len o jednu z mnohých bank toho obdobia, do ktorých bolo treba naliať dokopy 100 miliárd korún – na ozdravenie celého bankového sektora, aby sa naša ekonomika mohla pohnúť ďalej,“ uviedol Jursa.

Analytik zároveň dodal, že dnes už dohľad nad naším finančným trhom funguje oveľa lepšie a banky si už takéto praktiky nemôžu dovoliť. V opačnom prípade by regulátor, teda NBS, rázne zakročil. 

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Bankrot
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.