Nemecký minister financií odmieta záporné úroky na vklady drobných sporiteľov
16.9.2019 21:09
akt. 15.09.2020 05:30

Nemecký minister financií odmieta záporné úroky na vklady drobných sporiteľov

Uložiť článok
Nemecké banky by nemali zaviesť záporné úrokové sadzby na vklady drobných sporiteľov. Povedal to v pondelok nemecký minister financií Olaf Scholz.

„Povedal som jasne predstaviteľom bánk, že záporné úrokové sadzby pre milióny sporiteľov by bol veľmi zlý nápad,“ uviedol Scholz pre internetové vydanie nemeckého denníka Bild. „Som presvedčený, že všetkým by nám malo záležať na tom, aby sa voči sporiteľom postupovalo férovo,“ dodal.

Vyjadrenie nemeckého ministra financií nasledovalo krátko po tom, ako Európska centrálna banka (ECB) stlačila depozitnú úrokovú sadzbu hlbšie do negatívneho teritória. Do septembrového zasadnutia ECB bola depozitná sadzba na úrovni -0,40 %, vo štvrtok (12. 9.) však Rada guvernérov rozhodla o jej znížení na úroveň -0,50 %.

Nemecké banky už dlhšie dávajú najavo nespokojnosť s politikou ECB v tomto smere. Tá má podľa nich podiel na ich klesajúcich ziskoch. Scholz odmietol garantovať, že banky záporné úrokové sadzby na drobných sporiteľov nepresunú, dal však najavo, že s takýmto krokom nesúhlasí.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Nemecko
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.