Gabriela Matečná: Zákon proti neférovým praktikám obchodníkov pomáha potravinárom

NETKY.SK • 16 September 2019, 19:00 • 2 min
Gabriela Matečná: Zákon proti neférovým praktikám obchodníkov pomáha potravinárom

KOŠICE - Slovenské pekárstvo je podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej (SNS) poznačené neférovými praktikami obchodníkov, nútiacich dodávateľov ísť s cenami až pod výrobné náklady, čo ruinovalo pekárov, ale aj kvalitu samotných produktov.

slovakia

left justify in out

"Dnes už však máme zákonný nástroj, ktorými vieme neférové obchodné praktiky potierať. V máji vstúpil do platnosti zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý zabraňuje obchodníkom zneužívať svoju silnejšiu vyjednávaciu pozíciu."

 

Ministerka to uviedla počas pondelkovej návštevy košickej spoločnosti Vamex, ktorá je najväčšou slovenskou pekárňou pod jednou strechou.

 

"Je absurdné, že namiesto toho, aby sa konečne dostalo spravodlivosti potravinárom, ktorí dlhodobo a nedobrovoľne znášali vydieračské praktiky obchodníkov, sa cítia ukrivdení práve tí, ktorí tieto praktiky sami uplatňovali," konštatovala ministerka a vicepremiérka v súvislosti s prešetrovaním sťažností obchodníkov Európskou komisiou (EK).

 

Dodávatelia si tak podľa nej zákonom už vedia dožiadať takú cenu za produkty, ktorá je dokladovaná oprávnenými výrobnými nákladmi.

 

Generálny riaditeľ Vamex, a.s., Viktor Gumán ocenil návštevu ministerky v prevádzke, ako aj spomínaný zákon, ktorý označil za jeden z najlepších v EÚ.

 

img

 

"Vlastne ten zákon eliminoval možnosť, aby sa niekto pokúšal získať akékoľvek iné finančné plnenie okrem toho, ktoré súvisí s dodaním výrobku. My sme boli dlhé roky svedkami toho, že popri cene za výrobok sme sa stretávali s požiadavkami na úhradu často až absurdných plnení, ktoré viacerí potravinári, nielen pekári, museli pod tlakom plniť. Dnes máme zákon, ktorý tieto praktiky veľmi explicitne pomenúva a umožňuje efektívne sankcie, a teda tie možnosti zneužívať postavenie silnejšieho v potravinovom reťazci sú výrazne eliminované," povedal Gumán novinárom.

 

Pri dôslednej realizácii zákonných opatrení podľa neho dôjde k ekonomickému posilneniu potravinárov, z čoho bude prednostne profitovať zákazník v podobe zvyšujúcej sa kvality potravín na Slovensku.

 

"Pekári boli často nútení, aby reťazcom garantovali rovnakú cenu pečiva po celý rok. Toto sa stalo minulosťou. Požadovanie garantovanej ceny na dobu viac ako 60 dní sa od mája považuje za porušovanie zákona, za ktoré hrozí pokuta do výšky 300.000 eur," priblížil Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu agrorezortu.

 

Zákon podľa jeho slov upravil aj splatnosť faktúr pre pekárov na 15 dní, keďže tí dodávajú do predajní reťazcov čerstvé pečivo aj niekoľkokrát denne a reťazce majú peniaze za predané pečivo ešte v ten deň.

 

Rodinná spoločnosť Vamex s približne 300 zamestnancami zásobuje chlebom a pečivom takmer polovicu Slovenska. Denne vyprodukuje viac ako 200.000 rožkov a 20.000 klasických pšenično-ražných chlebov. Nosným produktom je chlieb, ktorý pripravuje stále podľa tradičnej receptúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona