Zemné práce na území pod Bratislavským hradom znamenajú začiatok výstavby projektu Vydrica. Na terénne úpravy nadviaže statické zabezpečenie hradného brala. To sa musí aj odvodniť, aby bolo dostatočné pevné pre pripravovaný projekt.

Ranný incident

Pondelkové ráno sa nezačalo pre stavebníkov najšťastnejšie, narazili na staré potrubie, ktoré sa pri výkopových prácach poškodilo, čím unikal prúd vody. Záber sa okamžite začal virálne šíriť sociálnymi sieťami. Územie, na ktorom prebieha výstavba, roky chátralo a podľa stavebníkov sa občas podobné situácie dejú.

„Dnes ráno došlo k pretrhnutiu výtlačnej prípojky do vodojemu na hradnom kopci. Potrubie je momentálne odstavené, porucha nemá vplyv na zásobovanie vodou. Situácia je už stabilizovaná,“ vysvetlil Daniel Horník, vedúci oddelenia realizácií stavieb spoločnosti Vydrica Development, ktorá stojí za premenou územia.

Výstavba Vydrice sa začala. Pozrite si, ako vyzerajú práce v podhradí

 

„Prvá fáza stavebných prác prebieha od Rybárskeho cechu po Vodnú vežu. Zahŕňa odťaženie zeminy a časti skalného masívu až po bývalé parkovisko a odťaženie a statické zabezpečenie brala. Zabezpečenie brala bude realizovať špecializovaná firma s dlhoročnými medzinárodnými skúsenosťami, na jej požiadanie sme nad rámec vykonali ešte ďalšie geologické prieskumy kvality skalného masívu. Práce v prvej fáze sú naplánované do marca budúceho roku,“ hovorí Peter Kavecký, predseda predstavenstva Vydrica Development.

Delová guľa a črepy

Podľa Karola Prášeka, riaditeľa Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Bratislave, sú stavebné práce pod odborným dohľadom úradu. Od začatia výstavby sa našli len drobné črepy a delová guľa.

„Po dlhých rokoch pustnutia lokality sme spustili stavebné práce na projekte Vydrica. Urobíme maximum pre to, aby výstavba nenarušila bežný život v okolí. Na jej konci čaká obyvateľov hlavného mesta nový verejný priestor s napojením pešieho korza z historického centra do podhradia.

„Chceme, aby sa z Vodnej veže stalo živé miesto Vydrice a sme pripravení poskytnúť v tejto veci súčinnosť magistrátu,“ hovorí Juraj Rehák, člen dozornej rady Vydrica Development.

Výstavba Vydrice sa začala. Pozrite si, ako vyzerajú práce v podhradí

 

Takmer všetka zemina sa znovu použije na stavbe Vydrice, alebo pri iných stavebných projektoch v Bratislave. Príprava územia bude pokračovať prekládkou a uložením nových sieťových vedení pre plyn, vodu, kanalizáciu a ďalšie rozvody. Práce na Vydrici prebiehajú podľa developera s maximálnym ohľadom na okolie.

Podľa D. Horníka rozoberanie historických artefaktov na území a ich dočasné zakonzervovanie sa deje v spolupráci s KPÚ a pod stálym dohľadom archeológa, ktorý je prítomný na stavbe.

„Múr za Arzenálom sme geodeticky zamerali, nafotili a digitálne zadokumentovali. Momentálne ho rozoberáme schváleným postupom. Rovnako pozostatky Kempelenovho vodovodu, ktorý bol odbornou firmou zadokumentovaný a rozobraný na tehly, ktoré zakonzervujeme a uložíme na vhodné miesto, kde počkajú na svoje opätovné použitie, ktoré bude súčasťou budúcej podoby Vydrice,“ hovorí D. Horník.

Prví obyvatelia o tri roky

Projekt Vydrica ráta s troma etapami výstavby. Predpokladaný termín dokončenia prvej je v druhom kvartáli roku 2022. Vydricu bude tvoriť kombinácia samostatných obytných budov, administratívnych priestorov a retailu.

Známe sú už aj parametre prvej fázy. Tá by mala priniesť 18 209 štvorcových metrov bytových plôch, čo predstavuje 208 bytov. Najmenší z nich by mal mať 23 m², najväčší 178,8 m². Byty by malo doplniť 2 801 m² administratívnych plôch a 4 368 m² obchodných plôch. 

Výstavba Vydrice sa začala. Pozrite si, ako vyzerajú práce v podhradí

 

Celkovo má v projekte Vydrica vzniknúť 450 bytov, 9 700 štvorcových metrov plochy pre gastro, kultúry, obchody a remeslá a 6 500 štvorcových metrov má byť vyčlenených pre coliving, teda zdieľané bývanie. Administratíva má zabrať 9-tisíc štvorcových miest, v podzemí má byť 700 parkovacích miest. 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa