ZN.SK
Nitinol, foto z videa

Nitinol, unikátna kovová zliatina, s vlastnou pamäťou

Nitinol je látka, o ktorej sa na bežných hodinách fyziky a chémie žiaci neučia. Kovová zliatina vyniká pozoruhodnou vlastnosťou, aká bola…

Nitinol je látka, o ktorej sa na bežných hodinách fyziky a chémie žiaci neučia. Kovová zliatina vyniká pozoruhodnou vlastnosťou, aká bola objavená len v 30tych rokoch minulého storočia, no samotný Nitinol až v roku 1962. Jeho pozoruhodná vlastnosť je, že v teple sa prebúdza jeho vlastnosť „pamäťového kovu“ kedy sa vracia do pôvodného stavu. Prakticky to znamená, že môžete výrobok z Nitinolu poohýbať rôznymi smermi, po nahriatí sa jeho tvar vráti späť. (foto: video v článku)

Nitinol, foto z videa

Čo je nitinol?

  • Nitinol je zliatina titánu a niklu. Zo 45% ide o titán a z 55%
  • Na svedomí ho majú americký vedci z Marylandu
  • Aktivačná teplota nitinolu je 40° C
  • Je 10x elastickejší než iné kovy
  • Nitinol absorbuje teplo a dokáže ho aj spätne odovzdať. Aj preto sa uvažuje o jeho využívaní v moderných technológiách spojených s vykurovaním, či chladením.
  • Hranica takzvanej „únavy kovu“ je pri nitinole posunutá oveľa ďalej. To znamená, že je v tomto smere mimoriadne odolný a flexibilný aj pri opakovaných a pravidelných pohyboch
  • Hranice a možnosti jeho využitia sú stále niekde na začiatku. Je ešte stále otázkou času, kedy nájde aj ďalšie využitie ako len v strojárstve, medicíne, pri veľmi citlivých prístrojoch..  ale povedzme aj na udivovanie ľudí v rámci zážitkových hodín chémie a fyziky.

Pozrite si video s peknou ukážkou toho, ako pracuje a reaguje materiál nitinol.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu