Rozhovory medzi Johnsonom a Junckerom o brexite nepriniesli viditeľný posun

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jean Claude Juncker, Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na stretnutí v Luxembursku. Foto: SITA/AP

Britský premiér Boris Johnson a predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker súhlasili v pondelok so zintenzívnením rokovaní o brexitovej zmluve.

Obe strany však poskytli k súčasnej situácii diametrálne odlišné stanoviská. Obaja politici spolu hovorili asi dve hodiny počas obeda v Junckerovom rodnom Luxembursku.

Rokovania budú na dennej báze

Johnsonov úrad označil stretnutie za „konštruktívne“. Lídri podľa Londýna súhlasili s potrebou zintenzívnenia diskusií a rokovania predstaviteľov oboch strán o brexite sa čoskoro budú konať na dennej báze. Ich súčasťou majú byť aj hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier a britský minister pre brexit Steve Barclay.

Európska komisia však uviedla, že Británia doteraz neponúkla žiadne „právne funkčné“ riešenie otázky, ako aj naďalej umožniť voľný pohyb ľudí a tovarov cez írsko-severoírsku hranicu, čo je hlavnou prekážkou dohody. „Predseda Juncker zdôraznil pokračujúcu ochotu a otvorenosť komisie skúmať, či sú takéto návrhy v súlade s cieľmi poistky – ustanovením o írskej hranici, ktoré odmietli britskí poslanci. Takéto návrhy zatiaľ neboli predložené,“ informovala EK.

Problémom je írska poistka

Hlavným problémom v súčasnej dohode o brexite, ktorú britskí poslanci opakovane odmietli, je takzvaná írska poistka. Ide o súbor opatrení, ktoré majú zaručiť bezproblémový režim na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom po odchode Veľkej Británie z EÚ.

Táto hranica sa po brexite stane jedinou pozemnou hranicou medzi Britániou a EÚ, a prípadné budovanie reálnych hraníc by tu ľahko mohlo podnietiť nové kolo násilností medzi severoírskymi unionistami a katolíkmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris JohnsonJean-Claude Juncker