Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ľudské práva sú viac ako predvolebná kampaň, tvrdí Slovenské národné stredisko

Zuzana Števulová
Zuzana Števulová (Zdroj: FOTO TASR/KP SR)

BRATISLAVA - Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) odsudzuje zneužívanie ľudských práv na účely predvolebných kampaní. Mnohé strany sa podľa zástupcov strediska uchyľujú k takej forme kampane, ktorá zneužíva nenávistné nálady v spoločnosti vo svoj prospech.

"Negatívne emócie voči právam sexuálnych menšín, právam žien, prípadne právam migrantov sú zneužívané na ďalšiu polarizáciu spoločnosti s cieľom získať politické body pred blížiacimi sa voľbami," tvrdia.

Cez víkend sa v Bratislave uskutočnil pochod za reprodukčné práva, ktorý reagoval na tri reformné návrhy v parlamente, ktorých cieľom je sprísniť interrupcie. SNSĽP sa prikláňa k názoru prezidentky Zuzany Čaputovej a riaditeľky Inštitútu pre výskum práce a rodiny Silvie Porubänovej, podľa ktorých je momentálny stav právnej úpravy dostatočný a proporčne chráni práva matky aj právo na život plodu. Akékoľvek sprísňovanie prístupu k interrupciám považuje stredisko za zbytočné a rázne odmieta politizáciu tejto témy aj politizáciu občianskych protestov.

Predkladatelia týchto reforiem sú podľa SNSĽP poväčšine muži s minimálnou participáciou žien. Predvolebnú politizáciu otázok základných práv a slobôd tento národný antidiskriminačný orgán považuje za nelegitímnu, polarizujúcu a šovinistickú.

"Téma interrupcií si vyžaduje účasť odborníkov a odborníčok z oblasti sociológie, medicíny a práva, no najmä zvýšenú účasť žien. Je prinajmenšom neetické, keď kolektív s prevažne mužským zastúpením zneužíva témy práv žien na dosiahnutie svojej predvolebnej agendy," uvádza výkonná riaditeľka SNSĽP Katarína Szabová.

Viac o téme: Predvolebná kampaňSlovenské národné stredisko pre ľudské práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu