Spor Kiska - Fico: polícia zastavila vyšetrovanie

Vyšetrovateľ NAKA zastavil vyšetrovanie v prípade údajného vydierania bývalého prezidenta SR a súčasného lídra strany Za ľudí Andreja Kisku predsedom strany Smer Robertom Ficom. Údajné vydieranie malo súvisieť s vymenovaním Fica za predsedu Ústavného súdu SR prezidentom SR, ktorý bol v tom čase Andrej Kiska.

16.09.2019 17:28 , aktualizované: 19:01
debata (148)

Ako pre Pravdu uviedla hovorkyňa Prezídia policajného zboru „vyšetrovateľ NAKA začal preverovať podozrenie z trestného činu vydierania ex offo. Vyšetrovateľ si predvolal na výsluch všetky zainteresované osoby, po vyhodnotení vec 11.09.2019 zas­tavil, pretože nie je tento skutok trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci“.

„Trestné oznámenie som ja nepodával, policajný vyšetrovateľ vo svojej správe, ktorú zverejnili médiá napísal, že Kočner s Bödörom dlhodobo pracovali na mojej diskreditácii prostredníctvom polície v prospech strany Smer a preto žiadne trestné oznámenia na Fica nemajú zmysel. Dialo sa to počas môjho celého funkčného obdobia. Vypovedať som bol teda len preto, že ma polícia predvolala,“ povedal v reakcii na rozhodnutie vyšetrovateľov Andrej Kiska.

„Som presvedčený, že Robert Fico sa dennodenne usvedčuje sám, ľudia to vidia, preferencie Smeru padajú a už o 6 mesiacov ho definitívne pošlú do zabudnutia. Slovensko sa potom konečne nadýchne spravodlivosti a slušnosti“, uzavrel Kiska.

Kiskovi sa podľa jeho tvrdení Fico vyhrážal s tým, že pokiaľ ho prezident nevymenuje za predsedu Ústavného súdu SR, bude boj proti jeho osobe pokračovať. Následne bol podľa Kisku účelovo obvinený konateľ jeho spoločnosti KTAG.

Polícia už vypočula všetkých aktérov, ktorí mali byť svedkami vyhrážania. Okrem Kisku a Fica aj premiéra Petra Pellegriniho (Smer) či hovorcu exprezidenta Romana Krpelana. Béla Bugár (Most-Híd) vypovedať odmietol.

Video: Exprezident Andrej Kiska tvrdí, že predložil polícii dôkazy v kauze údajného vydierania jeho osoby pri voľbe ústavných sudcov. (TV Pravda, 8. 7. 2019)

Video

Video: Robert Fico pre TV Pravda 9. 7. 2019 odmietol, že by esemeskami vydieral Andreja Kisku. Kauza sa týka okolností menovania ústavných sudov a daňového škandálu Kiskovej firmy.

Video

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #vydieranie