OĽANO: Nenechajme národnostné menšiny v kúte. Siahne po nich Robert Fico

 

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) predstavilo druhú časť plánu, ako poraziť mafiu vo voľbách. Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča je dôležité, aby hlasy národnostných menšín neprepadli, podáva im preto partnerskú ruku.

OĽANO pozvalo za rokovací stôl Stranu maďarskej koalície (SMK), kde sa s ňou chce rozprávať o predvolebnej spolupráci. Matovič tak chce pomôcť maďarskej menšine, aby aj po budúcoročných voľbách mala svojich zástupcov v parlamente. V posledných prieskumoch totiž dosahujú SMK ako aj Most – Híd len 3,3 %. Slovenský parlament by tak po tridsiatich rokoch nemal maďarské zastúpenie. „Mnohí extrémisti a vlastenci si možno povedia, že konečne nám už nebudú Maďari zavadzať v parlamente. V našom hnutí však presadzujeme názor, že ľudia všetkých národnostných menšín sú plnohodnotnými občanmi Slovenska,“ uviedol Igor Matovič a pripomenul, že aj vďaka SMK sa v roku 1998 podarilo poraziť mečiarizmus. „Pripojili sa vtedy na stranu demokratickej opozície a bez ich pomoci by sme Vladimíra Mečiara neporazili. Myslím si, že rovnako zlomová doba nastane aj v najbližších voľbách v roku 2020, kedy bude potrebné zoradiť všetky šíky. Bola by obrovská škoda, keby viac ako 400-tisíc slovenských občanov maďarskej národnosti nemalo v parlamente svoje zastúpenie, a ich hlasy by prepadli v prospech Fica,“ pokračoval Matovič.

Matovič sa vyjadril, že OĽANO podáva menšinám partnerskú ruku pravidelne. Pripomenul, ako v roku 2013 poskytli poslanci za OĽANO potrebný počet poslaneckých podpisov pod prezidentskú kandidatúru Gyulu Bárdosa, lebo Smer zlomyselne určil termín zbierania podpisov počas Vianoc, Silvestra, Nového roku a troch kráľov, takže hrozilo, že SMK nevyzbiera potrebný počet podpisov od občanov.

Takisto pripomenul, že v roku 2012 dalo OĽANO ako jediné priestor v prvej desiatke na kandidačnej listine do NR SR Rómovi Petrovi Pollákovi. V tohtoročných eurovoľbách sa, takisto na kandidátke OĽANO, stal Pollák prvým rómskym europoslancom za Slovensko. OĽANO preto vytvorí priestor na kandidačnej listine nielen pre zástupcov maďarskej menšiny, ale aj pre zástupcov rómskej a rusínskej národnosti. „Pozývame ich k spolupráci a chceme, aby boli súčasťou plánu, ako môže demokratická opozícia poraziť mafiu vo voľbách. Nenechajme národnostné menšiny v kúte,“ vyzval Matovič a dodal: „Ak nám naozaj na Slovensku záleží, ak sme naozaj úprimní slovenskí vlastenci, tak nám musí úprimne záležať na tom, aby sa na Slovensku mal dobre nielen slovenský národ, ale aj všetky národnostné menšiny.“

Poslanec za hnutie OĽANO Gábor Grendel deklaroval, že zo strany OĽANO ide o úprimnú ponuku pre národnostné menšiny. Obáva sa toho, že o hlasy menšín sa bude veľmi aktívne uchádzať Robert Fico. „Tak ako v roku 2016, som presvedčený, že aj v roku 2020 Robert Fico urobí všetko pre to, aby neprišiel o moc a zostavoval vládu. Preto som presvedčený, že ak nepodáme maďarskej menšine pomocnú ruku my, tak ju podá Robert Fico. Aj preto považujem túto ponuku za kľúčovú, strategickú a správnu,“ uzavrel Grendel.