Slováci vlani spálili menej drevnej biomasy

16.09.2019 (15:45)

Za znížením spotreby drevnej biomasy možno hľadať rast objemu priemyselného zhodnocovania dreva tuzemskými spracovateľmi.

Na Slovensku sa v minulom roku spálilo menej drevnej biomasy. Ako sa uvádza v Správe o lesnom hospodárstve v SR za rok 2018, v takzvanej Zelenej správe, celková spotreba tuhej palivovej drevnej biomasy, do ktorej patrí palivové drevo, štiepky, jemnozrnné a kusové zvyšky po spracovaní a manipulácii dreva, brikety a pelety, dosiahla 2,93 milióna tony. V medziročnom porovnaní tak spotreba biomasy klesla o 120 tisíc ton. „Doterajší mierny rast kombinovanej výroby elektriny a tepla na celkovej energetickej produkcii energie z drevných palív sa zastavil,“ uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré Zelenú správu vypracovalo.

Za znížením spotreby drevnej biomasy možno hľadať rast objemu priemyselného zhodnocovania dreva tuzemskými spracovateľmi. „Pokračovala stagnácia spotreby drevných palív v centrálnych zdrojoch tepla a energetike, z dôvodu vývoja klimatických pomerov a úspory energie. Podiel drevných palív na celkovej spotrebe prvotných energetických zdrojov v SR zostal na úrovni 1,9 %,“ dodal rezort pôdohospodárstva.

Vplyvom zmeny štruktúry spotreby drevných palív v prospech odvetví spracovania dreva, ktoré využívajú vlastné drevné zvyšky, poklesli dodávky palivovej drevnej biomasy z lesného hospodárstva o 15 tisíc ton na 1,41 milióna tony. Ročná spotreba palivového dreva sa zvýšila o 5 tisíc ton a dosiahla 850 tisíc ton. „Dôvodom je rast počtu rodinných domov čiastočne alebo výlučne vykurovaných palivovým drevom,“ zdôvodnilo ministerstvo vo svojej Zelenej správe. Spotreba lesných palivových štiepok sa znížila o 20 tisíc ton na úroveň 560 tisíc ton. Dôvodmi poklesu dodávok je podľa ministerstva okrem stagnácie domácej spotreby aj menšia konkurencieschopnosť lesných štiepok voči štiepkam produkovaným v odvetviach spracovania dreva a na nelesných pozemkoch.

Lesná palivová drevná biomasa pokrývala 48 % celkovej ročnej spotreby drevných palív. Približne 50 % využiteľného potenciálu na lesných pozemkoch zostáva nevyužitého. V lesnom hospodárstva treba podľa ministerstva pôdohospodárstva riešiť efektívnosť produkcie palivovej drevnej biomasy. V minulom roku prijatá novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií, na základe ktorej už nie je možné využiť ako biomasu všetko drevo, totiž negatívne ovplyvní efektívne využívanie lesnej palivovej biomasy.

„Zoštiepkovanie zvyškov po ťažbe dreva v ekologicky únosnom rozsahu malo pozitívny vplyv na porastovú hygienu a zdravotný stav lesov. Zhoršili sa ekonomické výsledky obhospodarovateľov lesa pri meniacej sa drevinovej a zhoršujúcej sa sortimentovej štruktúre lesnej biomasy a nepriamo sa podporil export nespracovanej drevnej suroviny,“ konštatuje sa v Zelenej správe.
 
Zdroj: SITA, Foto: Sarah Pflug, Burst.shopify.com