Počet bankrotov firiem vlani na Slovensku medziročne klesol takmer o pätinu

V minulom roku zbankrotovalo na Slovensku 206 firiem, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom menej o 18,6 %.


V minulom roku zbankrotovalo na Slovensku 206 firiem, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom menej o 18,6 %. Miera insolventnosti tak dosiahla 0,08 %. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti Coface, ktorá pôsobí v oblasti poistenia pohľadávok firiem a manažovania ich kreditného rizika. „Rok 2018 priniesol v prípade Slovenska najnižší počet konkurzných konaní. K výsledku určite pomohol fakt, že Slovensko zažívalo makroekonomický boom,“ skonštatoval country manažér Coface Slovensko Juraj Janči. Pod rast ekonomiky sa podpísala nízka nezamestnanosť a vyššia spotreba domácností.

Až na malé výnimky sa darilo aj celkovo regiónu strednej a východnej Európy. Ťažil z dobrej ekonomickej situácie, čo sa podpísalo na kondícii firiem. Coface každoročne porovnáva 14 krajín z regiónu, popri Slovensku aj Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Estónsko Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko a Ukrajinu. Kým najvýraznejšie medziročne znížila počet svojich insolvenčných konaní Ukrajina, a to o 35,2 %, najväčší medziročný nárast zaznamenalo Chorvátsko, o 42,3 %. Insolvencie v regióne rástli štyrom krajinám, okrem Chorvátska aj Bulharsku (15,8 %), Poľsku (10,2 %) a Srbsku (5 %).

Ďalší vývoj v tejto oblasti bude pritom súvisieť s očakávaným spomalením rastu v regióne strednej a východnej Európy. Keďže ekonomiky týchto krajín sú väčšinou otvorené pre vonkajšie trhy, slabší zahraničný dopyt sa prejaví nielen mierou rastu, ale aj postupne prostredníctvom rastu platobnej neschopnosti firiem. V tomto ohľade budú podľa Coface zasiahnuté odvetvia, ktoré sú silne vystavené zahraničným trhom, ako napríklad automobilový priemysel, a odvetvia, ktoré dodávajú súčiastky a komponenty, najmä chemický a hutnícky priemysel.

„Eskalácia politických rizík vo svete, vysoká volatilita cien komodít, obmedzenie ponuky, ďalšie spomalenie hospodárskeho rastu, najmä obchodné vojny medzi USA a Čínou či USA a Európou, spory Európy a Ruska, ako aj nejasný vývoj okolo brexitu, je len niekoľko úskalí, na ktoré sa budú musieť v tomto roku pripraviť aj firmy na Slovensku,“ upozorňuje Janči. Už začiatkom roka Coface zhoršila hodnotenie rizika pre automobilový sektor v Európe, vrátane nášho regiónu, kde platí vysoké riziko schopnosti splácať pohľadávky.

Okrem toho majú podľa aktuálnych údajov Coface na Slovensku veľké problémy najmä firmy zo stavebníctva a veľkoobchodu so stavebným a železným materiálom. „Už v tomto období tam evidujeme nárast polehotností viacerých menších spoločností. Tieto riziká vyplývajú všeobecne z cyklických výkyvov v rámci ekonomiky a ich špecifík pre jednotlivé sektory,“ podotkol Janči.

Spoločnosť Coface pôsobí v oblasti úverového poistenia, riadenia rizík a globálnej ekonomiky. V roku 2017 zamestnávala 4 100 ľudí v 100 krajinách a zaznamenala obrat vo výške 1,4 mld. eur.
 

Vyberáme z poistovne.sk

Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent
policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.
man-driving-in-car-interior

Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

V rámci EÚ Slovensko aktuálne patrí k piatim krajinám, ktoré majú nadpriemerný počet úmrtí pri dopravných nehodách. Kým počet obetí v EÚ klesá, na Slovensku nelichotivo rastie.
22.04.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

Vyberáme z banky.sk