SaS obviňuje ministerstvo hospodárstva za rast cien energií
16 | 09 | 2019 I TASR

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) obviňuje Ministerstvo hospodárstva (MH) SR za rast cien energií. Uviedol to v pondelok v tlačovej správe hovorca SaS Róbert Buček.


Ministerstvo hospodárstva cez svojho hovorcu Maroša Stana v reakcii na tvrdenia liberálov uviedlo, že nemajú nadprirodzené schopnosti ovplyvniť dramaticky rastúce ceny elektriny na svetových trhoch. Podľa neho je úplný nezmysel tvrdiť, že za rastúce ceny energií môže vláda . "Svedčí to o vysokej miere dezorientácie predstaviteľov SaS," tvrdí Stano.

Podľa SaS by občania mali byť oboznámení s tým, že ceny energií budú rásť aj budúci rok. "A to aj pre množstvo politických opatrení, ktoré s cenami energií nesúvisia a vymyslel si ich Smer a jeho nominanti na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví," uviedol Buček. Tvrdia, že odstránením alebo zmenou spôsobu financovania "Ficových zásahov do energií" by rodina mohla ušetriť až 80 eur ročne (za predpokladu priemerne spotreby, teda 2,5 megawatthodín, pozn. SITA). "Firmám a podnikateľom by to ušetrilo tisíce eur," uviedol poslanec Národnej rady SR a tímlíder strany pre energetiku Karol Galek.

Ministerstvo hospodárstva v reakcii uviedlo, že aj pre súčasné kroky vlády a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví ako nezávislého regulátora patria ceny energií pre domácnosti k najnižším v Európskej únii. Podľa hovorcu rezortu Maroša Stana by tento prístup nemala kritizovať strana, ktorá sa vôbec netají tým, že by okamžite po nástupe do vlády rozpredala strategický majetok štátu v energetike na štýl privatizačnej éry Ivana Mikloša.