Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

16. septembra 2019

Taiwan ukončil diplomatické vzťahy so Šalamúnovými ostrovmi



Ilustračná snímka.



Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann
Tchaj-pej 16. septembra (TASR) - Taiwan v pondelok oznámil, že ukončuje svoje diplomatické vzťahy so Šalamúnovými ostrovmi v súvislosti s nárokmi Číny, ktorá považuje Taiwan za súčasť svojho územia, píše agentúra AFP.


Šalamúnove ostrovy sa podľa Taiwanu postavili na stranu Číny, čo taiwanská vláda označila za "extrémne poľutovaniahodný" krok.

V súčasnosti tak suverenitu Taiwanu uznáva iba 16 krajín.

"Kabinet vlády Šalamúnových ostrovov sa rozhodol preorientovať diplomatické vzťahy na Čínsku ľudovú republiku," oznámil v pondelok na tlačovej konferencii taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu. "Vláda týmto vyhlasuje okamžité ukončenie diplomatických vzťahov so Šalamúnovými ostrovmi," dodal šéf diplomacie s tým, že okamžite zatvára veľvyslanectvo v tejto krajine a povoláva diplomatov do vlasti.

Šalamúnove ostrovy uznávali Taiwan za suverénny štát od roku 1983 a boli jeho najväčším tichomorským spojencom s prístupom k leteckým základniam a prístavom pochádzajúcim z čias druhej svetovej vojny.

Čína a Taiwan desaťročia vedú politický súboj o diplomatické uznanie v juhotichomorskej oblasti, pričom niektoré ostrovné krajiny zmenili svoju lojalitu v prospech Pekingu pre finančné zisky. Južná časť Tichého oceánu je pre Taiwan diplomatickou baštou, keďže sa tam nachádza šesť členských štátov OSN, ktoré uznávajú jeho suverenitu.

Čína vyhlasuje, že Taiwan nemá právo na nadväzovanie vzťahov so samostatnými štátmi.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
P. Gajdoš rokoval s najvyšším veliteľom pre transformáciu NATO
<< predchádzajúci článok
KĽDR oznámila, že rozhovory s USA by mohli byť o niekoľko týždňov