Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vodič autobusu s takmer 50 ľuďmi na palube stratil vedomie. Tragédii zabránil muž, ktorý sa chopil volantu
Zdielať na

Vodič autobusu s takmer 50 ľuďmi na palube stratil vedomie. Tragédii zabránil muž, ktorý sa chopil volantu

LIBEREC/PRAHA / Pre mnohých je hrdinom, a aj ním ostane. Reč je o pasažierovi autobusu, ktorý spolu s ďalšími takmer 50 ľuďmi cestoval v linkovom autobuse v smere z Liberca do Prahy. Po tom čo šoférovi autobusu prišlo na rýchlostnej ceste zle a skolaboval, neváhal sa jeden z cestujúcich chytiť volantu a prebrať šoférovanie za neho.

Nikomu z cestujúcich sa nič nestalo a čin neznámeho muža považujú libereckí hovorcovia záchrannej služby a polície za výnimočný. "Ak to tak skutočne bolo, čo s najväčšou pravdepodobnosťou áno, že sa jeden z cestujúcich chopil riadenia autobusu, tak ide o neuveriteľný heroický čin. Zachránil tým zdravie a životy takmer 50 osôb," povedal hovorca polície Vojtěch Robovský. 

Duchaprítomnú reakciu neznámeho ocenil aj hovorca záchrannej služby Michael Georgiev. "Ak by nikto nezareagoval, autobus by sa prevrátil alebo by sa stalo čokoľvek iné, tak samozrejme mohol byť veľký problém a mohli sme tu mať hromadné nešťastie," povedal. 

Vodič autobusu skolaboval krátko po 7:15 na štvorprúdovej ceste neďaleko odbočky na Jablonec nad Nisou. Podľa Robovského dostali oznámenie o kľučkujúcom autobuse, ktorý narazil do zvodidiel. "Podľa predbežných informácií vodič autobusu pravdepodobne vplyvom nejakej zdravotnej komplikácie zrejme skolaboval. Po náraze do zvodidiel mal vypadnúť spoza volantu," uviedol  Robovský.

Podľa doterajších zistení sa potom šoférovania duchaprítomne ujal jeden z cestujúcich a s autobusom šiel ešte asi kilometer k benzínovej stanici v Hodkoviciach nad Mohelkou, kde mohol bezpečne zastaviť. Vodiča autobusu previezla záchranná služba do nemocnice v Turnově. "Predpokladáme, že má nejaké interné ochorenie, ktoré sme nedokázali špecifikovať, preto sme ho prepravili na internú ambulanciu na ďalšie vyšetrenie," opísal Georgiev.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy