Chmelár: Základným problémom je koristnícky kapitalizmus. Korupcia je jeho systémovou súčasťou

Chmelár: Základným problémom je koristnícky kapitalizmus. Korupcia je jeho systémovou súčasťou

Bratislava 16. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Minulý týždeň sa slovenská politická scéna obohatila o ďalšie subjekty, ktoré odovzdali dostatočný počet podpisov potrebných na ich registráciu. Jedným z týchto subjektov je aj hnutie socialisti.sk Eduarda Chmelára

Na snímke Eduard Chmelár

Informáciu o tom, že hnutie socialisti.sk odovzdalo na Ministerstve vnútra krabice s 14 236 hlasmi, ktoré vyzbierali, sme už priniesli TU. Ešte predtým však Chmelár odpovedal na otázky redaktorky televízie TA3 a Hlavných správ – jediných dvoch médií, ktoré sa tejto udalosti zúčastnili (kde boli ostatní? Zdá sa, že vznik akéhokoľvek politického subjektu, ktorý nie je striktne konformný s povolenou liberalistickou líniou je pre väčšinu masmédií nezaujímavý…).

Reklama

Na otázku, ktorú mu opakovane médiá kladú, s kým by bol ochotný ísť do koalície, Chmelár odpovedal: „Socialisti.sk sú autentické ľavicové politické hnutie, ktoré by rado spolupracovalo predovšetkým s podobne orientovanými stranami, ale keď vidíme, ako sa správa aj počas vládnutia strana Smer, tak sú tam otázniky, rovnako ako aj u opozičných strán, ktoré programovo k nám v mnohých otázkach majú nie veľmi blízko. Čiže naozaj to bude závisieť od toho, ktoré strany budú chcieť spolupracovať s nami, nie naopak. Napokon, sme vznikajúce hnutie“.

V odpovedi na otázku, v čom sú iní ako Smer-SD, Chmelár odpovedal: „Predovšetkým v autentickosti a dôraze na ľavicové témy. Totiž pri ľavici nestačí byť len sociálny, nestačí rozdávať ľuďom almužny – veď to robia aj konzervatívne strany, SNS, KDH. Každý chce byť nejakým spôsobom sociálny. Ale ľavica znamená predovšetkým rovnosť ľudí a dôstojnosť ľudí. Z tohto neuhneme, toto budeme veľmi dôrazne presadzovať, pretože podľa nášho názoru, tým základným problémom nie je korupcia – korupcia je systémovou súčasťou tohto systému. Tým základným problémom je koristnícky kapitalizmus, ktorý zväčšuje rozdiely, ktorý ničí planétu, a ktorý robí také obrovské konflikty, ako to vidíme dnes nielen u nás, ale aj vo svete.“

Reklama

 

Hlavné správy: Aký vidíte v dnešnej EÚ priestor pre reálnu zmenu podstaty tohto systému, ako hovoríte, tohto „koristníckeho kapitalizmu“?

Chmelár: „V prvom rade sa o tom musí začať hovoriť. Je zaujímavé, že toto, takmer zakliate slovo, po prvý raz v dnešných moderných časoch nepoužili ľavičiari, ale environmentalisti. Z ich úst, aj doma ale aj vo svete, čoraz viac počujete, že nie je možné vyriešiť klimatickú krízu na princípoch kapitalistickej ekonomiky. My musíme začať otvorene hovoriť o tom, že síce na jednej strane to neznamená, že sa treba vrátiť do minulého režimu – ten je pre nás neprijateľný a ani to nie je možné ani žiaduce – ale treba sa seriózne začať rozprávať o tom, že kapitalizmus zlyháva, a že treba diskutovať o demokratickejších možnostiach ako prinajmenšom oslabovať tie kapitalistické vzťahy. Jedným zo spôsobov je ekonomická demokracia, aby mali zamestnanci väčšie práva v podnikoch, aby sa mohli zúčastňovať na riadení podnikov, aby boli do spoločnosti zavádzané participatívne rozpočty ako povinné nielen na komunálnej, ale aj na regionálnej úrovni – skrátka, prijímať opatrenia, ktoré nežiaduce vplyvy kapitalistickej ekonomiky nejakým spôsobom utlmia.“

 

Hlavné správy: Pred pár mesiacmi ste na jednej konferencii vyslovili myšlienku, že autentická ľavica, a nielen na Slovensku, ale aj vo svete, sa stráca a na jej miesto nastupujú rôzne populistické pseudoľavicové strany. Aký je podľa vás priestor pre autentickú ľavicu, keďže sa stráca aj jej volič, ten „klasický“ robotník?

Reklama

Chmelár: „Je tu priestor, len sa toho netreba báť. Niektoré politické sily sa nám pokúšajú nahovoriť, a je zaujímavé, že to hovoria rovnako konzervatívci, ako napríklad aj progresívci, že delenie na pravicu a ľavicu je už zastaralé, že nie sú rozdiely medzi pravicou a ľavicou, že teraz je tu delenie na konzervatívcov a liberálov. Ja toto považujem za zástupné témy a môžem vám k tomu uviesť praktický príklad. Keď sme predstavili náš návrh skokovej minimálnej mzdy, okamžite sa spustila vášnivá diskusia pravicovo-ľavicová. Tu sa len treba vrátiť ku diskurzu, ktorý bol pre ľavicu typický a nepytliačiť vo vodách, v ktorých ľavica jednoducho nie je doma. Našou prioritou sú sociálne, environmentálne a mierové otázky – a po tomto pôjdeme ako po údenom.“

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:47

Traja ľudia prišli o život po nehode autobusu, ktorý sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky Mojka. Šesť ďalších osôb hospitalizovali so zraneniami.

14:46

Protest proti Európskej zelenej dohode sa konal v piatok v poľskej metropole Varšava. Zúčastnili sa na ňom stovky poľských poľnohospodárov a odborárov, ako aj bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski a predstavitelia jeho strany Právo a Spravodlivosť (PiS).

Poľsko protest farmári klimatická politika
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024.
14:45

Úradujúci chorvátsky premiér Andrej Plenkovič bol v piatok prezidentom Zoranom Milanovičom oficiálne poverený vedením novej vlády, na čele ktorej by tak mal byť už tretie funkčné obdobie.

14:44

Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti a pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters odvolávajúcich sa na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostredia ukrajinskej armády.

14:43

Systém zvukovej komunikácie vorvaňov je sofistikovanejší, než vedci doteraz predpokladali – obsahuje komplexnú vnútornú štruktúru hojne popretkávanú “zvukovou abecedou”. Vedci okrem toho identifikovali aj aspekty pripomínajúce komunikačné systémy iných živočíchov vrátane ľudského jazyka, uvádza nová štúdia.

14:42

Filipínsky poradca pre národnú bezpečnosť Eduardo Aňo v piatok navrhol vyhostenie čínskych diplomatov z krajiny za údajné odpočúvanie konverzácie filipínskeho admirála v čase eskalácie sporu v Juhočínskom mori.

14:40

Viac než 100.000 ľudí utieklo za uplynulých päť dní z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uviedol v piatok Detský fond OSN (UNICEF).

14:38

Agentúra pre námorné obchodné operácie Spojeného kráľovstva (UKMTO) v piatok uviedla, že obdržala správu o neúspešnom pokuse o únos lode približne 360 km východne od jemenského prístavného mesta Aden.

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali