Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

16. septembra 2019

USA majú dôkaz o tom, že drony na Saudskú Arábiu neútočili z Iraku



Na satelitnej snímke vydanej 14. septembra 2019 čierny dym stúpa po útoku na zariadenie spoločnosti Aramco - na závod na spracovanie ropy v Búkjaku v Saudskej Arábii. Saudská Arábia dočasne pozastavila výrobu v dvoch ropných ...



Zdieľať
Na satelitnej snímke vydanej 14. septembra 2019 čierny dym stúpa po útoku na zariadenie spoločnosti Aramco - na závod na spracovanie ropy v Búkjaku v Saudskej Arábii. Saudská Arábia dočasne pozastavila výrobu v dvoch ropných zariadeniach, na ktoré v sobotu 14. septembra 2019 zaútočili jemenskí povstalci. Saudskoarabský minister energetiky Abdal Azíz bin Salmán vo svojom vyhlásení uviedol, že útoky na zariadenia spoločnosti Aramco - na závod na spracovanie ropy v Búkjaku a ropné pole Churajs na východe Saudskej Arábie - majú za následok pokles produkcie o 5,7 milióna barelov ropy denne, čo je zhruba polovica dennej ťažby Saudskej Arábie a päť percent globálnych dodávok ropy. Foto: TASR/AP
Bagdad 16. septembra (TASR) - Spojené štáty majú dôkazy o tom, že sobotňajší útok dronmi na saudskoarabské ropné zariadenia nebol vedený z územia Iraku. Irackému premiérovi Ádilovi Abdalovi Mahdímu to v telefonickom rozhovore povedal šéf americkej diplomacie Mike Pompeo. S odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie irackého premiéra o tom v pondelok informovala agentúra AP.


Z vyhlásenia ďalej vyplýva, že Mahdí amerického ministra zahraničných vecí ubezpečil o tom, že vláda v Bagdade je odhodlaná zabrániť akémukoľvek zneužívaniu svojho územia na útoky voči iným štátom.

Predstavitelia Spojených štátov ešte predtým zverejnili satelitné zábery poškodených saudskoarabských ropných zariadení. Charakter škôd podľa ich slov naznačuje, že útok bol uskutočnený buď z Iraku, alebo Iránu, a nie z Jemenu, ako to tvrdia jemenskí šiitskí povstalci húsíovia.

Terčom jedného z dvoch sobotňajších útokov bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v meste Bikajk. Drony zaútočili aj na ropné pole Churajs. Útoky vážne narušili produkciu ropy v týchto zariadeniach.

Po tom, ako americký prezident Trump v nedeľu vyhlásil, že Spojené štáty vedia, kto je páchateľom sobotňajšieho útoku, a sú pripravené na odvetu, zaznamenali v pondelok ceny ropy najväčší skok od vojny v Perzskom zálive.


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Juncker: Eurokomisia je prístupná britským návrhom k dohode o brexite
<< predchádzajúci článok
NEMÁTE ICH DOMA? Pozor na nebezpečné kozmetické výrobky